Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Izetbegović sa zvaničnicima EU: BiH nastavlja put ka EU

BiH

covic bakir

Aktuеlni i budući izazovi Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu bile su teme razgovora predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića tokom susreta u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili spremnost za nastavak započete dinamike kretanja BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, te naglasili reformsku opredijeljenost svih učesnika procesa.

Naglašeno je da rezultati dosadašnjeg rada u procesu evropskih integracija predstavljaju dodatnu motivaciju za domaće vlasti da nastave ispunjenje preostalih obaveza, među kojima su prioritetni nastavak provedbe Reformske agende, funkcionalan mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Istakli su da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju konačnog dogovora o ovim važnim pitanjima, kako bi BiH mogla predati kredibilan zahtjev za članstvo u EU u što skorije vrijeme. Naglasili su i da su ekonomski pokazaoci u BiH najbolji u posljednjih deset godina, te da su odnosi u regiji sve stabilniji i bolji.

Visoka predstavnica Mogherini i komesar Hahn su istakli bezrezervnu podršku BiH na njenom evropskom putu, te pozdravili vidljivi napredak koji je BiH postigla tokom ove godine. Dodali su da je Predsjedništvo BiH pokazalo snažnu opredijeljenost da iskoristi obnovljeni pristup Evropske unije i snažno pokrene proces evropskih integracija BiH nakon višegodišnjeg zastoja.