Tužilaštvo BiH istražuje Dodikovu kupovinu vile na Dedinju

BiH

dodik vila

Tužioci Tužilaštva BiH u ponedjeljak su od Slobodana Majkla Pavlovića, vlasnika Pavlović banke, tražili dokumentaciju o poslovanju te banke tokom 2007. godine , koja nije u banci, a u obavezi su da je čuvaju do 2017. godine, otkrivaju beogradske Novosti.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list navodi da je od Pavlovića zatraženo da ustanovi šta je s dokumentacijom iz 2007. godine, jer, ako joj se izgubi svaki trag, treba da se ustanovi ko je sve bio odgovoran za nju i gdje je “zapelo”.

Tužioci očekuju da bi dokumentacija iz 2007. godine mogla da otkrije i neke druge kredite, a ne samo onaj koji je dobio Milorad Dodik za kupovinu vile u beogradskom naselju Dedinje.

Pavloviću je, prema tom izvoru, rečeno da Tužilaštvo BiH preko kolega iz Srbije ima mogućnost da do kraja isprati put novca koji je, kao kredit od “Pavlović banke”, dobio tadašnji premijer Milorad Dodik.

Zanimalo ih je i ko je Blago Blagojević iz Bijeljine, a Pavlović je rekao da je to bivši direktor njegove kompanije. Tužiocima je bilo zanimljivo kako je on istovremeno zastupao interese Pavlović banke koja je dala kredit Dodiku i bio njegov opunomoćenik za poslove koje je trebalo da obavi, kako bi se tadašnji premijer Milorad Dodik skućio u beogradskom elitnom naselju.

vila(1)

Dodikova vila na Dedinju

Razgovor u Tužilaštvu BiH otvorio je pitanje s kojeg je računa, s koje kartice, i kako Pavlović lično, kao tzv. fizičko lice, plaćao rate za tadašnjeg premijera.

Sasvim je izvjesno da bi i Pavlović, ukoliko ne pomogne da se utvrdi sve ono što interesuje Tužilaštvo BiH, mogao i sam da bude osumnjičen i da u takvom svojstvu bude saslušavan.

Krivičnu prijavu protiv organizovane grupe Tužilaštvu BiH u kojoj se nalazi Milorad Dodik, Slobodan Pavlović i više lica iz Pavlović banke koji se sumnjiče da su počinili više krivičnih djela, podnio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Milorad Dodik je 2007. godine, kada je obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, sa svog računa iz Pavlović banke na račun Komercijalne banke u Beogradu, takođe na svoj račun prebacio 750 hiljada evra za kupovinu vile u elitnom naselju Dedinje, a onda je 2008. godine podnio zahtjev za kredit kojim bi kupio vilu , što znači godinu dana poslije.

Kredit od Pavlović banke mu je odobren, što se pokušalo prikazati kao reprogram prethodnog kredita, pa je na račun Dodika ponovo prebačen 750 hiljada eura. Nezvanično, grupa iz Pavlović banke sumnjiči se upravo za ovu transakciju, kao i da su otplaćivali navodni kredit za račun Dodika u zamjenu za određene protivusluge.

Bosić je ovu dokumentaciju namjeravao da priloži kao dokazni materijal tokom sudskog procesa, koji protiv njega vodi Milorad Dodik pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci, zbog izjave da je (Dodik) ukrao milione.

Sud u Banjoj Luci nije prihvatio kao dokazni materijal pomenutu dokumentaciju o Dodikovom kreditu iz Pavlović banke, dok su pripadnici Sipe po nalogu Tužilaštva BiH iz Pavlović banke izuzeli određenu dokumentaciju i u vezi sa tim kreditom.