Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tiranija

Talibani počeli spaljivati muzičke instrumente: “Muzika je uništila društvo”

talibani muzika
Foto: Twitter

Sheikh Aziz al-Rahman al-Muhajir, pokrajinski šef Ministarstva za promicanje vrlina i suzbijanje poroka, poručio je kako je muzika dovela do “pogrešnog usmjeravanja mladih i uništenja društva”

Talibanska vjerska policija je spalila niz muzičkih instrumenata u zapadnoj pokrajini Herat, izvijestila je jučer afganistanska državna novinska agencija Bakhtar.

“Pogrešno usmjeravanje mladih”

Sheikh Aziz al-Rahman al-Muhajir, pokrajinski šef Ministarstva za promicanje vrlina i suzbijanje poroka, poručio je kako je muzika dovela do “pogrešnog usmjeravanja mladih i uništenja društva”.

Talibani su zabranili nereligioznu muziku posljednji put kada su vladali zemljom 1990-ih. Objavljene fotografije prikazuju dužnosnike okupljene oko vatre s glazbenim instrumentima, uključujući gitare, harmonije i zvučnike. Afganistan ima jaku glazbenu tradiciju, pod utjecajem iranske i indijske klasične muzike, piše DW.

Mnogi muzičari pobjegli iz zemlje

Također ima uspješnu pop muzičku scenu koja spaja elektronske instrumente i plesne ritmove s tradicionalnijim ritmovima. Rast te scene se dogodio u proteklih 20 godina prije nego što su talibani došli na vlast 2021.

Talibani su uveli oštre mjere otkako su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u augustu 2021. nakon povlačenja američkih i NATO snaga.

Studenti i nastavnici Afganistanskog nacionalnog muzičkog instituta, koji je nekoć bio poznat po svojoj inkluzivnosti, nisu se vratili na nastavu otkako su talibani preuzeli vlast. Mnogi muzičari također su pobjegli iz zemlje. Talibani su obećali umjereniju vladavinu od one iz svog prethodnog boravka na vlasti 1990-ih.

Najavili zatvaranje kozmetičkih salona

Obećali su da će omogućiti prava žena i manjina. Umjesto toga, ponovo su uveli oštre mjere u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskog zakona ili šerijata. Izvršili su javna pogubljenja, zabranili obrazovanje djevojčicama nakon šestog razreda i također zabranili ženama većinu oblika zapošljavanja.

Ranije ove sedmice talibani su objavili da bi svi kozmetički saloni trebali biti zatvoreni jer su nudili usluge zabranjene islamom i uzrokovali ekonomske poteškoće porodicama mladoženja tokom svadbenih veselja.