Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

Talibani uhapsili profesora jer podržava obrazovanje djevojčica i žena, optužen za “provokativne aktivnosti”

Ismail Mashal ss

Očevici su svjedočili da su ga talibanske sigurnosne snage tokom hapšenja šamarale, tukle, udarale nogama

Univerzitetski profesor u Afganistanu koji je otvoreni kritičar talibanske zabrane obrazovanja za žene i djevojčice uhapšen je u Kabulu, javlja BBC.

Profesor Ismail Mashal priveden je u četvrtak dok je dijelio besplatne knjige.

Postao je poznat nakon što je pocijepao svoje akademske diplome uživo na televiziji u znak protesta protiv talibanske zabrane univerzitetskog i srednjoškolskog obrazovanja za žene i djevojčice.

Talibani su tridesetsedmogodišnjeg profesora optužili za “provokativne aktivnosti”.

On je optužen da pokušava nanijeti štetu talibanskoj vlasti tako što je “pozvao novinare na glavnu ulicu i napravio haos”.

Talibanski zvaničnik Abdul Haq Hammad iz ministarstva za informiranje i kulturu je potvrdio ove informacije na Twitteru.

Očevici su svjedočili da su ga talibanske sigurnosne snage tokom hapšenja šamarale, tukle, udarale nogama, međutim, Abdul Haq Hammad je rekao da se prema profesoru dobro postupalo dok je bio u pritvoru.

Bivši novinar, profesor Mashal vodio je privatni univerzitet u Kabulu koji je između ostalih imao i 450 studentica koje su studirale novinarstvo, inženjerstvo, ekonomiju i informatiku – svi predmeti za koje je talibanski ministar obrazovanja rekao da se ne bi trebali predavati ženama jer su protiv islama i afganistanske kulture.

Kada su talibani u decembru prošle godine saopćili da se studentice ne mogu vratiti obrazovanju, Mashal je zatvorio svoju školu tvrdeći da “obrazovanje mora biti dostupno svima ili nikome”.

On je obećao da neće šutjeti čak ni po cijenu života. Snimak na kojem je pocijepao svoje diplome postao je viralan, a od tada je dobio brojne prijetnje smrću.

Uprkos tome se pojavljivao u lokalnim medijima gotovo svakodnevno, a također je besplatno dijelio knjige svakome ko se usudio da ih uzme.

– Moja jedina moć je moja olovka, čak iako me to ubije, čak i ako me rastrgaju na dijelove. Neću šutjeti – rekao je Mashal za BBC u januaru. On je dodao da muškarci moraju reagirati i usprotiviti se restrikcijama uvedenim ženama.

Mashal je kazao i da se ne plaši hapšenja iako ima dvoje djece, kao i da ga nije strah da će biti ubijen jer se bori da djevojčice i žene mogu pohađati univerzitete.

Dodao je da će ga talibani sigurno pokušati “ušutkati”, ali i da ostaje odlučan tvrdeći da je ono što radi vrijedno toga.