Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Talibanski ratnici o ISIL-u: Bilo nam je dosta, oni uživaju u obezglavljivanju ljudi

zitoun arabistan
Arabistan i Zaitoun (Foto: Screenshot/CNN)

Tokom prošle godine borci samoprozvanog kalifata pustili su svoje krakove i u Afganistanu gdje su brzo stekli podršku, uglavnom među nezadovoljnim talibanima i afganistanskoj omladini.

Razlog tome su godine i godine ratovanja i slika islama koju ISIS nudi, a koja se mnogima na prvi mah činila privlačnom. No, za neke se brutalnost Islamske države ipak pokazala kao prevelik zalogaj. CNN je objavio ekskluzivan razgovor s dvojicom talibana Arabistanom i Zaitounom, koji su se isprva pridružili ISIS-u kad se pojavio u Afganistanu.

Kažu kako su pristali jer im je bila “prodana” dobra priča i ponuđeno bolje i naprednije oružje od onog koje je imala njihova grupa koja se ujedno, u tim trenucima, nalazila na nezavidnom položaju na ratištima. Ubrzo su, kažu, shvatili da ISIS-ov plan nije od pomoći običnim Afganistanicima.

“Oni jednostavno vole obezglavljivanja. Znali su ko je bogat i kome mogu uzeti novac, te ko je siromašan i kome će dati izbor – ili će se boriti s njima ili će biti ubijeni”, kaže Zaitoun.

Zaitoun

Zaitoun

Obojica se dobro sjećaju trenutka kad su požalili što su se pridružili ISIS-u.

“Sjećam se kad su obezglavili sedam osoba na lokalnoj tržnici. Među njima je bilo i vladinih dužnosnika kao i pakistanskih talibana. Tijela su samo odbacili sa strane, nisu ih pokopali. To je vrlo ne-islamski”, kaže Zaitoun.

Arabistan je zbog puno ličnijeg razloga odustao.

“Najgore mi je bilo kad sam saznao da ako umrem u borbi, moju ženu i djecu neće poslati mojoj rodbini nego će ih zadržati u nekakvom kampu”, rekao je.

ARABISTAN

Što se tiče borbe Zapada protiv džihadista, ovaj dvojac kaže kako im trenutno najveću štetu nanose američki napadi dronovima.