Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo u hrvatskoj

Tanaskoviću 19 godina zatvora, otkriveno zbog čega je ubio Vlaovića

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Na zadarskom Županijskom sudu u ponedjeljak je na 19 godina zatvora nepravomoćno osuđen srbijanski državljanin Duško Tanasković, optužen za ubistvo crnogorskog državljnina Gorana Vlaovića u augustu 2022. na paškom Zrću.

Predsjednica sudskog vijeća Ana Brkić kazala je u obrazloženju presude kako je tijekom postupka dokazano da je Tanasković počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Nije se pojavio u sudnici

Tanasković se tokom postupka branio šutnjom, a u ponedjeljak se nije pojavio u sudnici, dostavivši prethodno sudu pisanu obavijest da ne želi nazočiti izricanju presude.

Optužno vijeće zadarskog Županijskog suda potvrdilo je u februaru 2023. optužnicu protiv Tanaskovića kojom ga terete da je na paškom Zrću iz pištolja ubio Crnogorca Gorana Vlaovića, što je označeno kao obračun dvaju balkanskih narkoklanova.

Tanaskovića se tereti da je 25. augusta 2022. oko 6 sati ispred noćnog kluba Vlaoviću prišao s leđa te mu iz neposredne blizine ispalio hitac u glavu.

U pomoć ozlijeđenom Vlaoviću priskočili su turisti koji su se zatekli ispred kluba, a cijeli je događaj mobitelima snimilo nekoliko gostiju i te su snimke kasnije objavili na društvenim mrežama.

Snimke ključni dokaz

Snimke ubistva bile su ključni dokaz na suđenju Tanaskovića, dodaju mediji.

Visoki kazneni sud je prošle sedmice objavio odluku prema kojoj je prihvatio Tanaskovićevu žalbu te je iz spisa izdvojio snimku i transkript razgovora iz zatvorske ćelije kao nezakoniti dokaz.

Prizivni sud je pojasnio da su ti dokazi prikupljeni nakon što je suđenje Tanaskoviću već bilo odmaklo, prenosi Hina.

Prema pisanju medija, iako je iz tih tonskih zapisa i transkripata postalo jasno da je u planiranje Vlaovićevog ubistva bilo uključeno više osoba, a Tanasković je za likvidaciju trebao dobiti novac, dokazi su proglašeni nezakonitima.

Stoga je i odbačen zahtjev tužiteljstva da se optužnica iz ubistva prekvalificira u kazneno djelo teškog ubojstva iz koristoljublja, za što je predviđena zatvorska kazna do 40 godina.