posade evakuirane

Tankeri napadnuti u Omanskom zaljevu, jedan je pogođen torpedom?

tanker – napad

Kako piše BBC, s jednog tankera je evakuiran 21 član posade, dok je s drugog spašeno 23 ljudi

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

“Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodala je u priopćenju.

Reuters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade evakuirane. Radi se o tankerima pod zastavom Maršalovih otoka (Front Altair) i pod zastavom Paname (Kokuka Courageous).

Kako piše BBC, s jednog tankera je evakuiran 21 član posade, dok je s drugog spašeno 23 ljudi. Prema istom izvoru, članove posade spasili su Iranci. Mornari i članovi posade prevezeni su u iranski grad Jask, objavila je iranska državna agencija IRNA.

Zasad nema nikakvih potvrda od vlasti u Omanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Wu I-fang, glasnogovornik tajvanske državne naftne kompanije CPC Corp za koju prevozi kompanija Front Altair, kaže da je tanker prevozio 75.000 tona nafte te da sumnja da je plovilo pogođeno torpedom. Tanker je inače u vlasništvu norveške kompanije Frontline.

Bernhard Schulte Shipmanagement, tvrtka koja posjeduje drugi napadnuti tanker Kokuka Courageous, uvjerava da je njihovo plovilo oštećeno kao posljedica napada te da je brod sada siguran.

“Trup je probijen iznad vodene linije na desnoj strani”, poručuju iz kompanije. U incidentu je lakše ozlijeđena jedna osoba, a do požara je došlo u strojarnici, javljaju iz kompanije.

Tankeri napadnuti i prije mjesec dana

Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata u kojem su pogođena četiri tankera. Napadi su unijeli dodatnu napetost između Sjedinjenih Američkih Država i Irana

Saudijska Arabija i SAD sumnjali na upletenost Irana u te napade, ali ta država nije imenovana kao odgovorna u zaključcima međunarodne istrage.

Zajedničku istragu proveli su UAE, Saudijska Arabija i Norveška, a svoje su zaključke, zasad neformalno, predstavili Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda prošle sedmice. U njima kažu da se navjerovatnije radi o organiziranom napadu pod pokroviteljstvom jedne države.

“Postoje snažne indicije da su četiri napada bila dio sofisticirane i koordinirane operacije koja je provedena sa znatnim operativnim kapacitetima”, stoji u zaključku istrage. Do napada je došlo 12. maja ove godine, a u njemu su pogođena dva tankera koja su plovila pod zastavom Saudijske Arabije te po jedan tanker iz UAE i Norveške.

Prema zajedničkim zaključcima svih triju država, za izvedbu napada bili su potrebni visokoobučeni ronioci, a eksplozivni naboji postavljeni su na mjesta gdje neće doći do istjecanja nafte ni detonacije tereta, što ukazuje da su izvršitelji bili dobro upoznati s dizajnom brodova koje su napali. Sami napadači brzo su se povukli gliserima, što navodi na zaključak da su bili dobro upoznati i s geografskim područjem.