Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opkoljena teritorija

Tenkovi, oklopnjaci i buldožeri: Izraelske snage okružuju glavni grad na jugu Gaze

izrael vojska
Foto: Pixsell

Izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri viđeni su u utorak u blizini grada Khan Yunis na jugu Gaze

Izraelske snage su u srijedu okruživale glavni grad na jugu Gaze, boreći se protiv Hamasovih militanata kroz ulice i zgrade u nekim od najintenzivnijih borbi u dvomjesečnom ratu, prenosi AFP.

Težište sukoba se pomjerilo na jug opkoljene teritorije nakon žestokih borbi i bombardiranja koje su pretvorile veći dio sjevera u ruševine i prisilile skoro dva miliona ljudi da napuste svoje domove.

Izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri viđeni su u utorak u blizini grada Khan Yunis na jugu Gaze, prisiljavajući već raseljene civile da se spakuju i ponovo pobjegnu, rekli su svjedoci za AFP.

Napadi na jugu

– Naše snage sada okružuju područje Khan Yunis u južnom pojasu Gaze – rekao je u utorak kasno navečer načelnik izraelske vojske Herzi Halevi.

– Osigurali smo mnoga uporišta Hamasa u sjevernom pojasu Gaze, a sada djelujemo protiv njegovih uporišta na jugu – kazao je on.

Borbe u utorak bile su “najintenzivniji dan od početka kopnene operacije” krajem oktobra, rekao je načelnik Južne komande vojske general-major Yaron Finkelman.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon napada te militantne grupe 7. oktobra u kojima je, prema izraelskim vlastima, ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, a uhvaćeno je oko 240 talaca.

Najnoviji podaci iz vladinog ureda za medije koji vodi Hamas kaže da je u Gazi ubijeno 16.248 ljudi, većinom žena i djece.