Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Snijeg će pasti u nizinama i formirati snježni pokrivač, uskoro period bez padavina

snijeg hladno
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus tri do dva, na jugu do osam, a dnevna od minus jedan do pet, na jugu do 10 stepeni

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme sa padavinama koje će u većini predjela prestati u drugom dijelu dana.

Tokom noći, kiša će u većini predjela preći u susnježicu i snijeg, dok će na jugu padati samo kiša. U višim predjelima doći će do porasta snježnog pokrivača, a u nižim predjelima formirat će se manji.

U drugom dijelu dana kiša će nastaviti da pada na jugu. Kiša i slab snijeg uvečer će početi opet da padaju na sjeverozapadu.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus tri do dva, na jugu do osam, a dnevna od minus jedan do pet, na jugu do 10 stepeni.

Puhat će slab, sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a u Hercegovini južni i jugoistočni.

BHmeteo o vremenu narednih dana

Padavine pristižu sa zapada, slijedi njihovo intenziviranje tokom noći na srijedu i postepeno širenje na čitavu zemlju, objavio je sinoć BHmeteo.

Srijeda – Padavine će u jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede pristizati u istočne dijelove naše zemlje, gdje će ih ujedno biti i najmanje. Na zapadu zemlje će dolaziti do prestanka padavina u jutarnjim satima srijede, a u srijedu poslijepodne padavine će prestati skoro posvuda. Ostaće jedino lokalno malo padavina u Hercegovini, u nizinama kiša a na planinama snijeg.

Padavine pristižu sa zapada, slijedi njihovo intenziviranje tokom noći na srijedu i postepeno širenje na čitavu zemlju….

Posted by BHMETEO.ba on Tuesday, December 5, 2023

Oblik padavina od noći na srijedu do srijede poslijepodne: U nizinama većinom kiša, a na nadmorskim visinama iznad 500 m se očekuje susnježica i snijeg. U Hercegovini susnježica i snijeg na nadmorskim visinama iznad 1000 m. Najniža snježna granica na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne gdje će biti susnježice i snijega u nizinama uz većinom formiranje tanjeg snježnog pokrivača visine između 1 i 5 cm. U višim krajevima lokalno oko 10 cm.

Jutarnja temperatura u srijedu -1 do 3, na jugu do 8°C. Dnevna temperatura između 0 i 5, na jugu do 12°C. Vjetar slab do lokalno umjeren sjevernih smjerova.

ČetvrtakOd jutarnjih sati četvrtka lokalno u centralnim, istočnim, sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne slaba susnježica i snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, a do smanjenja oblačnosti će doći i na zapadu i sjeverozapadu Bosne pa će i tu biti dužih sunčanih perioda tokom dana.

U četvrtak navečer prestanak padavina posvuda i većinom smanjenje oblačnosti. U četvrtak ujutro moguć mraz na sjeverozapadu i zapadu Bosne pa bi tu temperature bile između -4 i 0°C, u ostatku zemlje između 0 i 3, na jugu do 5°C. Dnevna temperatura između 2 i 7, na jugu do 10°C.

U četvrtak tokom dana povremeno u većem dijelu zemlje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Hercegovini i na zapadu Bosne umjerena do na udare jaka bura.

Petak i vikend – Stabilnije vrijeme i pretežno sunčano. Više oblačnosti moguće u subotu u većem dijelu Bosne, dok bi u Hercegovini bilo pretežno sunčano. Od petka moguće da ćemo ući u nešto duži period stabilnog vremena bez padavina.

U petak ujutro moguć mraz u većem dijelu zemlje, danju podjednako toplo kao u četvrtak.

Prognoza FHMZ-a za naredne dane

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosni se očekuje slab snijeg. U Hercegovini u jutarnjim satima i veći dio prijepodneva kiša. Poslije podne smanjenje naoblake u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjeren bura, a u ostatku zemlje slab zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu od 6, a dnevna 0 do 5, na jugu do 11 °C.

Izvor: FHMZ

U petak pretežno sunčano vrijeme sa mrazom. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od -6 do 0, na jugu od 2, a dnevna 0 do 4, na jugu do 9 °C.

U subotu u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini prije podne sunčano, a poslije podne pretežno oblačno. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne je lokalno i povremeno moguć slab snijeg ili susnježica. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 1, na jugu od 3, a dnevna 0 do 5, na jugu do 10 °C.