Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni krivični sud

“Terminator” iz Konga osuđen na 30 godina zatvora

Bosco Ntaganda_ICC (1)

Advokati koji su zastupali žrtve zločina u Kongu zatražili su doživotnu robiju za Ntagandu

Međunarodni krivični sud (ICC) u četvrtak je izrekao najvišu presudu u svojoj istoriji, osuđujući kongoanskog ratnog zapovjednika poznatog kao “Terminator” na 30 godina zatvora za ratne zločine uključujući ubistva, silovanja i seksualno porobljavanje.

Bosco Ntaganda proglašen je krivim u julu po 18 tačaka za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog njegove uloge u zločinima u krvavom etničkom sukobu u mineralima bogatoj regiji Konga u periodu 2002-2003. godine.

Ntaganda nije pokazivao nikakve emocije kada je predsjedavajući sudskog vijeća Robert Fremr izricao kazne u obimu od osam do 30 godina zatvora pojedincima za ratne zločine.

Maksimalna zatvorska kazna koju može izreći ICC iznosi 30 godina, ali suci imaju diskreciono pravo da odrede doživotnu robiju. Advokati koji su zastupali žrtve zločina u Kongu zatražili su doživotnu robiju za Ntagandu.

Fremr je kazao da, uprkos težini zločina i Ntagandinoj odgovornosti, presude “ne zahtijevaju kaznu doživotne robije”.

Ida Sawyer, zamjenica direktora afričkog odjela Human Rights Watcha, pozdravila je presudu.

– Kazna od 30 godina Bosco Ntagandi šalje snažnu poruku ljudima koje smatraju nedodirljivim da bi se jednoga dana mogli smatrati odgovornim. Iako se bol žrtava ne može izbrisati, one mogu pronaći izvjesnu utjehu činjenici da je pravda pobijedila – izjavila je Sawyer.

Ntaganda, koji je uvijek insistirao da je nevin, postao je simbol sveprisutnog imuniteta u Africi otprilike sedam godina otkako je bio optužen, i konačno se predao u 2013.kada se raspala baza njegove moći, prenosi Associated Press.