Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razmjena zarobljenika

Teroristi Hamasa poručili da neće osloboditi nove taoce bez prekida vatre u Gazi

Foto: Screenshot/YouTube

“Hamas potvrđuje svoj stav da neće biti pregovora o razmjeni zarobljenika ako se jednom zauvijek ne zaustavi cionistička agresija na naš narod”, poručili su

Hamas je u nedjelju ponovio da nije spreman za pregovore bez prekida izraelskih neprijateljstava u Pojasu Gaze.

-Stav Hamasa je da neće pregovarati dok se agresija na palestinski narod jednom zauvijek ne zaustavi – saopćilu iz Hamasa, prenosi DPA.

-Hamas potvrđuje svoj stav da neće biti pregovora o razmjeni zarobljenika ako se jednom zauvijek ne zaustavi cionistička agresija na naš narod – poručili su iz te grupe i dodali da je tu poruku prenijela svim uključenim posrednicima.

Katar nastoji da posreduje između Izraela i Hamasa u postizanju sporazuma o novom humanitarnom primirju u Pojasu Gaze. Očekuje se da će se visoki izraelski i katarski zvaničnici sastati u Norveškoj kako bi razgovarali o mogućnosti pregovora o oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas uzeo u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. Nijedna strana nije zvanično potvrdila te izvještaje, prenosi DPA.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu da će samo nastavak vojnog pritiska dovesti do oslobađanja svih talaca iz Pojasa Gaze. “Bez tog pritiska, Izrael ne bi bio u stanju da “stvori okvir” koji je doveo do oslobađanja talaca u novembru”, rekao je on.