Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori u turskoj

Težak udarac za Erdogana, izgubio je i u Istanbulu i u Ankari

imamoglu
FOTO: Screenshot
Imamoglu ostaje na čelu Istanbula

Značajno je da je opoziciona CHP također bila na putu za pobjedu u mnogim drugim velikim gradovima Turske, uključujući Izmir i Bursu, te ljetovalište Antalyu

Glavna opoziciona stranka u Turskoj proglasila je pobjedu na izborima u ključnim gradovima Istanbulu i Ankari.

Ekrem Imamoglu, koji je prvi put postao opozicioni gradonačelnik Istanbula 2019., rekao je da “slika jako veseli”.

Godinu dana nakon što je Recep Tayyip Erdogan osigurao treći predsjednički mandat, sebi je postavio cilj vratiti grad u kojem je odrastao i postao gradonačelnik.

Opozicija slavi

Ali noć je pripala opoziciji koja se približavala pobjedi.

Sa 85% prebrojanih glasova u Istanbulu, Imamoglu je bio više od 10 bodova ispred svog rivala iz Erdoganove AK stranke. U glavnom gradu Ankari, njegov kolega u sekularnoj opozicionoj CHP, Mansur Yavas, bio je toliko ispred svog suparnika da je proglasio pobjedu kada je bilo manje od polovice prebrojanih glasova. Pristaše su blokirale sve glavne ceste u gradu, mašući zastavama i sirenama automobila.

izbori turska rezultati

Predsjednik Erdogan, 70, vodio je predizbornu kampanju svoje stranke u Istanbulu, obećavajući novu eru u najvećem gradu Turske. Ishod je težak udarac za čovjeka koji vodi Tursku proteklih 21 godinu.

Značajno je da je opoziciona CHP također bila na putu za pobjedu u mnogim drugim velikim gradovima Turske, uključujući Izmir i Bursu, te ljetovalište Antalyu.

Predsjednik stranke Ozgur Ozel rekao je kako je pohvalio glasače što su odlučili promijeniti lice Turske na istorijskim izborima: “Oni žele otvoriti vrata novoj političkoj klimi u našoj zemlji.”

Mnoštvo u Istanbulu, megagradu od gotovo 16 miliona ljudi, okupilo se ispred jedne od glavnih gradskih vijećnica. Mahali su turskim zastavama i transparentima na kojima je bila slika Imamoglua uz osnivača Turske Kemala Ataturka, čiji je poster bio okačen niz zidove zgrade lokalnih vlasti.

“Mogu reći da je povjerenje i vjera naših građana u nas nagrađena”, rekao je Imamoglu.

I on i Mansur Yavas viđeni su kao potencijalni kandidati za predsjedničku utrku 2028.

AK Partija vodi na jugoistoku zemlje

Prije pet godina, Imamoglu je oborio višegodišnju vladavinu AK Partije u Istanbulu uz podršku ujedinjene šestostranačke opozicije. Ali to se raspalo nakon prošlogodišnjeg poraza na predsjedničkim izborima i AK Party je imao velike nade da će poništiti njegovu pobjedu 2019.

U gradu živi petina turske populacije od gotovo 85 miliona ljudi. Kontrolirajte Istanbul i kontrolirate značajan dio turske ekonomije uključujući trgovinu, turizam i finansije.

Erdoganova AK stranka imala je više uspjeha u područjima na jugoistoku koja su razorena u dvostrukom potresu u februaru 2023. Vodeći je u gradovima Kahramanmaras i Gaziantep.

Oko 61 milion turskih birača imalo je pravo učešća na nedjeljnim izborima, a odaziv je procijenjen na više od 76 posto.