Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci: Sporazum o rušenju zida dokaz da je kompromis moguć

Hashim Thaci
Predsednik Kosova Hashim Thaci ocenio je da sporazum između lokalnih i centralnih institucija Kosova o rušenju zida u Severnoj Mitrovici dokaz kako se svaki problem može prevazići međuinstitucionalnih dijalogom, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je nveo da je ovo “pravi put koji svi treba da prate, jer samo zajedničkim angažovanjem može se poboljšati blagostanje građana i ojačati mir i stabilnost na Kosovu i regionu”.

Kosovski predsednik je poručio da Kosovo garantuje prava i slobode svakom građaninu i bez obzira na etničku pripadnost, svi treba da se osećaju jednaki.

“Više nacionalnosti je naše bogatstvo, ali retorika mržnje i uplitanja sa strane, mogu naštetiti našoj harmoniji. Kosovo je nedeljivo i više neće biti barikade i zidova, već samo mostova koji nas spajaju”, naveo je Thaci.

U međuvremenu, odbornici Skupšine opštine Severna Mitrovica jednoglasno su danas usvojili sporazum o rušenju zida kod mosta na Ibru, koji je gradonačelnik tog dijela grada Goran Rakić noćas postigao sa Vladom Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić je izjavio da je sporazum postignut u cilju mira i spuštanja tenzija. Rakić je kazao da se nada da sutra u toku dana početi uklanjanjem zida, a u ponedeljak, eventualno utorak, počeće se sa gradnjom nove strukture.

On je objasnio da je dogovreno da će novi zid, znatno niži od postojećeg, biti postavljen dva metra iznad sadašnjeg i da će služiti kao zaštita da automobili koji neće moći da pređu u deo pešačke zone koja se sada gradi u glavnoj ulici Kralja Petra, u Severnoj Mitrovici.

Rakić je na sednici Skupštine opštine prezentovao javnosti projektne slike buduće zone oko glavnog mosta, istakavši da je dogovoreno da se u jednom delu pešačke zone nalaze potapajući čelični stubići kojima će biti upravljano daljinskim upravljačem.

Pomoću tih čeličnih stubića u slučaju nekih hitnih situacija, pešačka zona se može otvoriti za saobraćaj i to samo za vozila hitne pomoći i vatrogasno vozilo. Takođe je naglasio da će ključ ili daljinski upravljač imati dežurne službe hitne pomoći i dežurna vatrogasna služba.

Vlada Kosova je rano juros postigla sporazum sa srpskim predstavnicima da se sporni zid pored mosta u Severnoj Mitrovici sruši.

Srpske lokalne vlasti u Mitrovici izgradile su početkom decembra 2016. potporni zid pored mosta na Ibru visok dva metra, što je izazvalo burne reakcije vlasti u Prištini i pripadnika albanske zajednice.

Dogovor o rušenju zida potpisali su ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Ferat Shala, gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i zamenik premijera Branimir Stojanović. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovali su i kosovski premijer Isa Mustafa, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalia Apostolova i ambasador SAD-a na Kosovu Greg Delawie.