Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci: Sramotan protest ispred pravoslavnog hrama u Prištini

hashim-thaci1

Predsednik Kosova Hashim Thaci ocenio je sramotnim i neprihvatljivi jučerašnji protest albanskih studenata ispred nedovršenog Hrama Svetog Spasa u Prištini, istakavši da je za svaku osudu nasilje koje je danas tamo manifestovano.

Thaci je na svom Facebook profilu napisao da se bez obzira na okolnosti i vreme u kojima je izgrađen bilo koji objekat ne sme dozvoliti da se ti objekti ugrožavaju, posebno ako oni pripadaju verskim zajednicama.
“Svaki verski objekat na Kosovu dokaz je međuverske tolerancije i dijaloga, koji nastavljamo da negujemo i kojim se svi ponosimo. Svaki spor treba rešiti zakonskim putem, dijalogom među stranama, a ne jednostranim delovanjem koji podstiču mržnju i nasilje”, poručio je kosovski predsednik.

Nekoliko desetina studenata Prištinskog univerziteta sukobili su se jučer poslepodne s policijom kada su hteli da izvedu simboličnu akciju ispred hrama koji je unutar univerzitetskog kampusa.

Do sukoba je došlo pošto policija nije dozvolila da se svi okupljeni student približe hramu, već samo trojica kako bi okačili transparent na ulazna vrata hrama. Na transparentu piše: “Ovaj objekat koji je okupirao univerzitetski prostor izgrađen je u vreme okupatorskog i šovinističkog režima Miloševića.”

Studenti su najavili da će nastaviti da se suprostavljaju oživljavanju ovog hrama. Prošle nedelje su predstavnici Eparhije Raško-prizrenske Srpske pravoslavne crke i pojedini kosovski Srbi, zajedno sa zamenikom kosovskog premijera Branimirom Stojanovićem, započeli akciju čišćenja i krečenja hrama, ali je radove prekinula inspekcija opštine Priština.