Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

General Pavel: Balkan je još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba

petrpavel

Balkan je još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba, rekao je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, general zbora Petr Pavel i poručio da Sjevernoatlanski savez mora imati sposobnost odvraćanja protivnika i obrane svojih članica, te veću ulogu u borbi protiv terorizma.

“NATO savez mora imati sposobnost, snage i resurse odvratiti protivnika i obraniti svoje članice od bilo kakve prijetnje”, rekao je general Pavel na sinoćnjoj konferenciji za novinare u Splitu, nakon konferencije Vojnog odbora NATO-a.

Predstavljajući zaključke konferencije, kazao je kako je sastanak u Splitu bio prilika da se okupe načelnici glavnih stožera zemalja članica NATO-a, te dva strateška NATO-va zapovjednika, kao i predstavnik Crne Gore koja je dobila pozivnicu za članstvo u NATO, kako bi “mogli raspravljati o provedbi odluka koje su predsjednici država i vlada donijeli na summitu NATO-a u Varšavi u julu”.

Prema njegovim riječima, NATO je postigao puno u adaptaciji na nove okolnosti, ali je potrebna kontinuirana adaptacija Sjevernoatlanskog saveza.

“NATO bi trebao imati veću ulogu u borbi proti terorizma,” kazao je on.

Upozorio je na opasnosti na Balkanu, ocjenivši da je situacija u tom dijelu Europe “daleko od stabilne.”

“Situacija na Balkanu ne samo da je daleko od stabilne, i toga smo svi svjesni, nego je zapadni Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba. Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj”, rekao je general Pavel.

Prema njegovom tumačenju, kad se govori o potrebi zaštite od “islamskog ekstremizma”, onda o tomu “treba brinuti cijela Europa.”

“Bosna i Hercegovina mogla bi postati utočište za terorizam, i to bi bio problem za Europu, a u tom bi slučaju i Sjeverna Amerika mogla biti zabrinuta. Naš je interes da Bosna i Hercegovina ne bude utočište za terorizam, a bude li potrebno, mi ((NATO) poduzet ćemo i mjere u tom smislu,” kazao je general Pavel.