Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“The Independent”: Vesna Pusić bi mogla biti prva žena na čelu UN-a

pusic vesna intervju

Londonski liberalni dnevni list The Independent objavio je intervju s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić tvrdeći da ima “pristojne šanse” postati generalnom sekretarkom Ujedinjenih nacija.

Pod naslovom “Može li hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić preuzeti od Ban Ki-moona mjesto generalnog sekretara UN-a”, Independent u uvodu intervjua ističe kako bi na to mjesto po prvi puta mogao doći neko iz Istočne Europe, te da bi po prvi puta na čelo UN-a mogla zasjesti žena.

[pull_quote_right]Pusić, za koju londonski list piše kako engleski govori tečno i gotovo besprijekorno, smatra kako bi po prvi puta izboru generalnog sekretara UN-a trebala prethoditi debata među kandidatima[/pull_quote_right]

“Kandidirat ću se. To bi bila sjajna stvar, izvrsna prilika… Bila bi mi velika čast čak i ako samo budem učestvovala u tom procesu”, kazala je Pusić.

Svoje iskustvo u poslijeratnoj hrvatskoj politici smatra važnom i dobrom pripremom za odlazak u UN.

“Možda je malo preuzetno očekivati da generalni sekretar može promijeniti zemlje, ali uvjerena sam da od velike koristi može biti činjenica da razumije kako funkcioniraju stvari prije ili nakon sukoba, posebno u razgovorima s ljudima u zemljama koje su pogođene takvim sukobima”, kazala je Pusić.

Independent ističe kako neformalna praksa regionalne rotacije kadrova sugeriše da bi sljedeći generalni sekretar UN-a trebao biti iz istočne Evrope. Pritom ne treba smetnuti s uma i rastuću podršku tome da na čelu UN-a bude žena. To su okolnosti koje šefici hrvatske diplomacije idu na ruku.

vesnapusic1

Pusić, za koju londonski list piše kako engleski govori tečno i gotovo besprijekorno, smatra kako bi po prvi puta izboru generalnog sekretara UN-a trebala prethoditi debata među kandidatima.

Independent također ističe kako joj njeni politički protivnici u Hrvatskoj spočitavaju da se previše usmjerila ka međunarodnoj političkoj pozornicu u vrijeme kada bi se više trebala baviti svojim prvim poslom – hrvatskom diplomatijom. Naročito dok Hrvatska i dalje ima složene odnose sa susjedima.