Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanska premijerka

Theresa May kroz suze najavila ostavku: Odlazim 7. juna (VIDEO)

theresa may

Prema mišljenju analitičara, odlazak May dodatno će produbiti krizu oko Brexita jer se uvećavaju šanse za spor sa EU i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da će podnijeti ostavku, čime se otvara put borbi za novog lidera, od koga se očekuje odlučnije zalaganje za sporazum o istupanju iz EU.

May je istakla da 7. juna podnijeti ostavku na funkciju lidera Konzervativne partije, a da će izbori za njenog nasljednika na toj funkciji biti održani naredne sedmice.

“Podnijeću ostavku na funkciju lidera Konzervativne partije 7. juna, tako da moj nasljednik može kasnije biti izabran”, istakla je May.

Ona je rekla da odlazi sa funkcije bez gorčine, a govor je završila kroz suze.

Analitičari ističu da May nije ispunila svoja obećanja data po stupanju na funkciju premijera 2016. godine, nakon referenduma o Brexitu – da će izvesti Britaniju iz EU i da će otkloniti unutrašnje podijele.

Prema mišljenju analitičara, odlazak May dodatno će produbiti krizu oko Brexita jer se uvećavaju šanse za spor sa EU i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.