Globus

Tvrdi da su namješteni

Tihanouskaja traži od EU da ne prizna izborne rezultate u Bjelorusiji

19/08/2020

Tihanouskaja tvrdi da je legitimni pobjednik izbora i kazala je kako želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora

Bjeloruska predsjednička kandidatkinja Svjatlana Tihanouskaja u srijedu je zatražila od čelnika Evropske unije da ne priznaju, kako ih je nazvala, namještene izborne rezultate, tvrdeći da je dugogodišnji čelnik zemlje Aleksandar Lukašenko izgubio sav legitimitet.

Tihanouskaja se obratila iz egzila u susjednoj Litvaniji uoči vanrednog samita EU, koji će biti održan putem video konferencije, kako bi se raspravljalo o krizi koja se odvija u Bjelorusiji gdje su nakon izbora 9. augusta pokrenuti masovni protesti.

Tihanouskaja tvrdi da je legitimni pobjednik izbora i kazala je kako želi da se novi izbori održe pod nekom vrstom međunarodnog nadzora.

– Pozivam vas da ne priznate ove namještene izbore. Gospodin Lukašenko izgubio je sav legitimitet u očima našeg naroda i svijeta – izjavila je Tihanouskaja, govoreći na engleskom jeziku u video obraćanju.

Lukašenko se bori da suzbije proteste i val štrajkova koji predstavljaju najveći izazov njegovoj 26-godišnjoj vladavini. On negira da je namjestio izbore kako bi obezbijedio šesti mandat.

EU je nagovijestila da će uvesti sankcije bjeloruskim zvaničnicima koje smatra odgovornim za izbornu prevaru i gušenje demonstracija u kojima su poginula najmanje dva demonstranta a na hiljade je uhapšeno, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.