Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tijanjin potresle nove eksplozije, evakuira se stanovništvo

CHINA-EXPLOSION-TIANJIN

Bilans poginulih u industrijskom lučkom gradu Tianjinu, u eksplozijama koje su se u skladištima dogodile u srijedu, povećan je na 85 ljudi, javila je u subotu kineska agencija Xinhua.

Lokalne vlasti su saopćile da je među poginulima 21 vatrogasac, da je 721 osoba smještena u bolnicu, od kojih je 25 u kritičnom stanju.

Kineski grad Tianjin, koji je prije nekoliko dana bio mjesto užasne eksplozije, u subotu je potreslo još sedam ili osam novih eksplozija, nakon čega su snage sigurnosti započele masovnu evakuaciju stanovništva u krugu od tri kilometra.

Kako piše Guardian, na mjestu prijašnjih detonacija, koje su ubile najmanje 85 ljudi, ponovno se razbuktala vatra, a zatim su se začule nove eksplozije.

Zasad nema informacija šta je eksplodiralo, no strahuje se da su na požarištu velika spremišta opasnih hemikalija, a najčešće se spominje natrijev cijanid.

CHINA-EXPLOSION-TIANJIN

S mjesta novih detonacija uzdiže se gust crni dim, a kompletno je područje blokirano.

Prvotne eksplozije, do kojih je došlo u srijedu kasno navečer, potresle su lučko skladište, a u petak se činilo da su požari na mjestu na kojem su uništene zgrade, kontejneri i automobili uglavnom bili ugašeni.

Istraga o uzrocima spektakularnih detonacija i dalje traje, a postoji više verzija o tome što je zapravo eksplodiralo – od pošiljke oružja do raznovrsnih hemikalija.

CHINA-EXPLOSION-TIANJIN

Stručnjaci za sigurnost smatraju da je gašenje požara vodom u skladištu u kojem su bile hemijske tvari, koje snažno reagiraju na kontakt s vodom, moglo uzrokovati lančane eksplozije jer se razvio eksplozivni plin.

Vjeruje se da je tamo bio uskladišten kalcijev karbid koji u kontaktu s vodom stvara eksplozivni acetilen. Prema državnoj agenciji Xinhui nekoliko je kontajnera već gorjelo prije eksplozije, a vatrogasci su te požare gasili vodom.