Globus

Novozelandska premijerka

Tijela ubijenih u napadu na džamije bit će predana porodicama do srijede

17/03/2019

Na današnjoj konferenciji za novinare, Ardern je koristila najoštriji mogući rječnik o kontroli posjedovanja vatrenog oružja, rekavši da zakone treba promijeniti i "oni će biti promijenjeni

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern saopćila je u nedjelju da će tijela 50 ljudi ubijenih u petak u napadu na džamije biti predana članovima porodica, počevši od večernjih sati.

Ardern je izjavila da će prvobitno biti predan samo manji broj tijela te da će sva tijela biti predata do srijede.

Islamski zakoni nalažu da tijela budu okupana i ukopana što je ranije moguće, obično u roku od 24 sata.

Očajni članovi rodbine s nestrpljenjem očekuju od vlasti da im predaju posmrtne ostatke.

Policijski komesar Mike Bush izjavio je da policija radi što je moguće brže, ali da vlasti moraju biti potpuno jasne u objavi uzroka smrti i potvrdi identiteta žrtava prije nego što predaju tijela.

Ardern je ponovila obećanje da će promijeniti novozelandski zakon o posjedovanju vatrenog oružja nakon terorističkih napada na dvije džamije i kazala je da će vlada u ponedjeljak raspravljati o detaljima promjene zakona.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Ardern je koristila najoštriji mogući rječnik o kontroli posjedovanja vatrenog oružja, rekavši da zakone treba promijeniti i “oni će biti promijenjeni”

Novi Zeland ima manje ograničenja na posjedovanje vatrenog oružja od brojnih drugih zemalja u svijetu.

Za razliku od Sjedinjenih Država, pravo na nošenje vatrenog oružja nije navedeno u novozelandskom ustavu, prenosi Associated Press.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.