Izrael

Tijesna pobjeda Netanyahuovog Likuda na izborima

neta

Izborni rezultati znači da će biti nastavljena desničarska politika Izraela te je dodatno pomračio nade u rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba

Prema preliminarnim rezultatima izraelskih parlamentarnih izbora, Benjamin Netanyahu mogao bi uskoro početi svoj peti premijerski mandat, budući da je njegova partija Likud, sa ostalim desničarskim partijama, osvojila većinu u parlamentu u tijesnoj trci s bivšim generalom Benny Gantzom i njegovom centrističkom Plavo-bijelom koalicijom.

Nakon ššto je 97,4 posto glasova prebrojano, Netanyahuova potencijalna desničarska koalicija imat će 65 mjesta u Knessetu, izraelskom parlamentu, dok će ljevica i centristi dobiti 55 mandata.

Izborni rezultati znači da će biti nastavljena desničarska politika Izraela te je dodatno pomračio nade u rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, ocjenjuje AP.

Ponovni izbor dat će Netanyahuu značajan poticaj dok se priprema za mogućnost krivičnih prijava zbog niza skandala s korupcijom. Također će ga učiniti najdugovječnijim premijerom u istoriji Izraela.

Zbog tijesnog rezultata na izborima, manje stranke naći će se u poziciji da mogu da ucjenjuju one s kojima će ući u koaliciju.

Kada se glasovi saberu, predsjednik Reuven Rivlin pitat će partije koje su osvojile poslanička mjesta koga će podržati kao premijera. Zatim će odrediti partijskog lidera koji treba da pokuša da formira koaliciju, za koju ima 28 dana i dvonedjeljno produženje po potrebi, navodi Reuters.

Netanyahu, koji ima 69 godina, je u posljednjim danima kampanje objavio kako će nova vlada pripojiti jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Naselja se prema međunarodnom pravu smatraju nezakonitim, iako Izrael to osporava.

Netanyahu je negirao navode o korupciji protiv njega, kazavši kako je on žrtva političkog “lova na vještice”.

U odvojenim izjavama u utorak, izraelski i arapski političari osudili su njegovu stranku Likud za slanje 1.200 promatrača opremljenih skrivenim kamerama na biračka mjesta u arapskim zajednicama, prenosi BBC.

Arapski savez, Hadash-Taal, izjavio je kako je riječ o “nezakonitoj” akciji kojom se nastoji zastrašiti Arape. Likud je kazao kako želi osigurati samo “valjane glasove”.

Protukandidat Gantz, 59-godišnji penzionisani general koji je u februaru formirao Plavo-bijelu koaliciju, obećao je u kampanji da će ujediniti zemlju koja je “izgubila svoj put”.

Gantz bivši načelnik izraelske vojske obećao je čistu politiku te “odvajanje” od Palestinaca, ali nije posebno spominjao nezvisnu palestinsku državu. Također je pozvao na nastavak kontrole nad dolinom Jordana i zadržavanje blokova naselja na Zapadnoj obali.