Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U revijalnom dijelu programa

Madonna nastupa na Euroviziji u Izraelu

Madonna_Flickr

Planirano je da Madonna otpjeva dvije pjesme u revijalnom dijelu takmičenja za pjesmu Evrovizije

Američka pop zvijezda Madonna najavila je da će nastupiti na Evroviziji u maju u Izraelu.

Planirano je da Madonna otpjeva dvije pjesme u revijalnom dijelu takmičenja za pjesmu Evrovizije, a procjenjuje se da će njen nastup u Tel Avivu 18. maja pratiti više od 180 miliona gledalaca širom svijeta, objavio je BBC.

Nastup su prvo najavili lokalni promotori kompanije Live Nation Izsael, koji tvrde da će nastup istovremeno biti “istorijski i nesvakidašnji”, a zatim je i Madonnin tim za odnose s javnošću potvrdio ovu vijest za BBC.

Već nekoliko mjeseci kruže glasine o njenom nastupu u Tel Avivu, a vijest je u ponedjeljak putem Facebook stranice potvrdila organizacija Live Nation Israel kao i kompanija Bluestone Entertainment, čiji je suvlasnik Madonnin menadžer Guy Oseary, koji navodi da će ona “izvesti dvije pjesme, od kojih će jedna biti sa predstojećeg albuma”.

Ali nastup na Evroviziji bi mogao da bude problematičan, jer drugi muzičari – među kojima je i Pink Floyd's Roger Waters iz grupe Pink Floyda – pozivaju na bojkot takmičenja zbog izraelskog kršenja ljudskih prava.

Procjenjuje se da će Madonnin nastup koštati oko milion dolara (887.000 eura), a troškove će pokriti kanadski milioner Sylvan Adams, koji je posljednjih godina finansirao velike događaje i koncerte, podržavajući tako Izrael i boreći se protiv pokreta za bojkot Izraela.

Organizatori Evrovizije demantovali su da je nastup američke pjevačice siguran i poručili su u saopćenju da konačna odluka nije donijeta i da nikakvi ugovori nisu potpisani.

“Organizatori takmičenja će u dogledno vrijeme objaviti zvanične vijesti o ovom događaju”, navodi se u saopćenju.

Madonna ima dugu saradnju sa Izraelom. Turneju pod nazivom MDNA započela je u Tel Avivu 2012. godine.

Propalestinske grupe traže da otkaže nastup

Propalestinske grupe i organizacije kao što su Palestinska kampanja za akademski i kulturalni bojkot Izraela (PACBI) i jevrejski Glas za mir, pozvali su američku pop zvijezdu Madonnu da otkaže nastup na takmičenju za Pjesmu Evrovizije koje se održava u Izraelu u maju.

PACBI je putem Twittera uputio poruku 60-godišnjoj pjevačici, za koju se očekuje da će nastupiti u programu u Tel Avivu, u kojoj navodi da bi njen zvjezdani status pomogao u zataškavanju izraelskih zlostavljanja Palestinaca.

– Poručite Madonni da nastup na Evroviziji u Izraelu znači da njen zvjezdani status ima moć da zataška izraelska kontinuirana zlostavljanja, i šteti palestinskoj borbi za slobodu, pravdu i jednakost – objavio je PACBI u tweetu s hashtagom #MadonnaDontGo.

Jevrejski Glas za mir također je objavio u tweetu: “Ostani kući Madonna. Daj svoj glas slobodi”. Također je uputio poruku pjevačici na svom websiteu pod naazivom “Poručite Madonni da izabere slobodu”.

– Nema neutralnosti kada je riječ o nepravdi. Molimo stanite uz nas na pravoj strani istorije kako bismo stvorili bolji svijet za sviju i ne koristite svoj glas za podršku ekstremno desničarskoj izraelskoj vladi koja koristi Evroviziju kako bi zataškala svoja kontinuirana kršenja ljudskih prava. Vaš nastup na Evroviziji nanijet će štetu palestinskoj borbi za slobodu, pravdu i ravnopravnost – navodi u poruci Glas za mir, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.