Globus

Tillerson: Trump se neće povući iz iranskog nuklearnog sporazuma

13/10/2017

Američki predsjednik Donald Trump izjavit će tokom dana da iranski nuklearni sporazum više nije američki nacionalni sigurnosni interes, ali se neće povući iz istorijskog sporazuma postignutoig 2015., niti će odmah ponovo uvesti sankcije Teheranu, sudeći po državnom sekretaru Rexu Tillersonu, američkim zvaničnicima i savjetnicima administracije.

Trump će u svom govoru u popodnevnim satima po lokalnom vremenu izložiti ono što smatra konkretnim manjkavostima sporazuma, ali će se također fokusirati na brojne uznemirujuće iranske aktivnosti nevezane za nuklearni proigram, saopćili su Tilerson i drugi zvaničnici i savjetnici. One uključuju iranski program balističkih projektila, podršku sirijskom predsjedniku Basharu Assadu, libanskom pokretu Hezbollah i drugim grupama koje destabiliziraju regiju, uključujuči one u Jemenu, cyber špijuniranju i kršenja ljudskih prava.

Trump će u svom govoru obavijestiti Kongres o “decertificiranju” sporazuma, poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPA), tvrdeći kako je moguće da se Iran pridržava slova sporazuma, ali da sam sporazum ne udovoljava američkim nacionalnim interesima.

Njegov govor stavit će akcenat na Kongres da odluči u roku od 60 dana da li da ponovo uvede sankcije, da promijeni zakon ili da ne čini ništa, sudeći po Tillersonu.

Ponovno uvođenje sankcija praktično bi uništilo sporazum.

Na osnovu trenutnog zakona, Trump ima rok do nedjelje da obavijesti Kongres da li se Iran povinuje sporazumu koji je pregovaran 18 mjeseci od Obamine administracije i da utvrdi da li je još uvijek prioritet u američkoj nacionalnoj sigurnosti, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.