Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump odbio potpisati nuklearni sporazum: Iran širi smrt, uništenje i haos

donald trump

Američki predsjednik Donald Trump zadao je udarac iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. rekavši kako neće potvrditi da se Teheran drži dogovora.

“Danas objavljujem da ne možemo i nećemo dati tu potvrdu”, rekao je Trump u Bijeloj kući.

I ranije se očekivalo da će Trump objaviti da nuklearni sporazum sklopljen 2015. između Irana i šest svjetskih sila neće potvrditi u idućem obraćanju Kongresu o tom pitanju.

Njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma sklopljenog 2015. između Irana i šest svjetskih sila.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.

Svojom objavom Trump je zauzeo agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali će time najvjerovatnije poremetiti američke odnose s evropskim saveznicima.

Optužio je Iran i da sponzorira terorizam te he rekao kako će njihovom režimu blokirati “sve puteve koji vode do posjedovanja nuklearnog oružja”.

Međunarodni promatrači su ranije izjavili kako Iran poštuje uvjete sporazuma od 2015. godine ali je Trump ustrajao na svojim najavama.

Rekao je kako Iran širi smrt, uništenje i haos.

“Kako sam rekao nekoliko puta sporazum s Iranom je jedan od najgorih ikada u koje je SAD stupio”, rekao je Trump. Zaključio je da će SAD istupiti iz sporazuma ako ga Kongres i saveznici ne ojačaju.

“Istorija je pokazala da što duže ignoriramo prijetnju, ta prijetnja postaje sve opasnija”, zaključio je Trump.