Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tillerson: Uloga Bashara al-Assada u budućnosti Sirije neizvjesna

Rex Tillerson

Američki državni sekretar Rex Tillerson je izjavio danas da je uloga Bashara al-Assada u budućnosti Sirije neizvjesna, dodajući da za njega nema mjesta u upravljanju sirijskim narodom nakon, kako je rekao, svega što je učinio, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon onoga što je uradio, jasno je da za njega nema mjesta da upravlja sirijskim narodom”, rekao je Tillerson na konferenciji za medije na kojoj je govorio u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Siriji.

Istakao je da nema nikakve sumnje da je Assadov režim koristio hemijsko oružje.

“Posjedujemo podatke koji će podržati takve tvrdnje”, kazao je Tillerson, apelujući na Rusiju da razmotri podršku koju pruža Assadu i njegovom režimu.

“Neka dobro razmisle i razmotre podršku koju pružaju Assadu”, rekao je američki državni sekretar.

Na pitanje novinara o tome šta će SAD poduzeti protiv Assada, istakao je da su potrebni međunarodni napori protiv Assadovog režima.

“Potreban je međunarodni napor. Kasnije je potreban politički proces koji će omogućiti odlazak Assada. Ali potreban nam je zajednički napor”, kazao je Tillerson.

Na kraju je istakao da upotreba hemijskog oružja predstavlja ozbiljan problem koji, kako je rekao, zahtijeva ozbiljan odgovor.

U stravičnom napadu hemijskim oružjem izvedenom u utorak na Khan Shaykhun, u sirijskom Idlibu, poginulo je oko 100 civila, većinom žena i djece, dok je oko 500 ljudi osjetilo njegove posljedice.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da je autopsijom tijela stradalnika potvrđeno da je u napadu korišten nervni gas sarin, a napad su osudile brojne zemlje i institucije međunarodne zajednice.