Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trumpov prvi napad: SAD na Assadovu bazu istresle 59 projektila Tomahawk

U.S. Navy guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) fires a tomahawk land attack missile in Mediterranean Sea

Američki državni sekretar Rex Tillerson saopćio je da su američke snage raketirale vojnu bazu snaga režima Bashara al-Assada u Siriji, nakon što su u Idlibu hemijskim oružjem napadnuti civili, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pažljivo smo koordinisali napad sa našim međunarodnim saveznicima i reakcije naših saveznika u toj regiji su bile u smjeru podrške koraku koji smo načinili”, rekao je Tillerson novinarima u Washingtonu nakon sastanka delegacija Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kojim je predsjedavao.

Tillerson je rekao da je raketirana vojna baza Assadovih snaga povezana sa posljednjim hemijskim napadom u Idlibu. On je naglasio da je neprihvatljivo ono što Assad radi vlastitom narodu.

Prema saopćenju Pentagona, vazduhoplovna baza Shayrat gađana je sa 59 projektila Tomahawk jutros oko 5.00 sati po lokalnom vremenu.

Projektili su lansirani sa američkih brodova u dometu gađane baze. Pentagon je naveo kako im je poznato da se u bazi nalaze i ruski vojnici te da je Rusija tokom dana bila obaviještena o napadu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je nakon raketiranja Assadove baze pozvao na podršku tom vojnom koraku. Raketni napad u Siriji prva je velika akcija u Trumpovom mandatu.