Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tinejdžerke prisiljavaju na udaju za 30 godina starije muškarce

Louisa Golabijeva

Do prije nekoliko sedmica niko nije čuo za školarku iz Čečenije – Louisu Golabijevu, ali ova lijepa djevojka 17. rođendan proslavila je udajom za 30 godina starijeg Nažuda Gučigova, pukovnika u čečenskoj policiji. Ovaj muškarac, koji predstavlja autoritet u svojoj regiji, star je kao otac svoje mlade, koja je cijelo vrijeme vjenčanja na licu zadržala ledeni izraz lica.

Louisa je Nazhudova druga supruga, usprkos tome što je prema ruskim zakonima poligamija zabranjena. Ali isto tako mnogi ističu da Čečenija i tako živi prema svojim zakonima, osjećaju morala i pod čvrstim vodstvom šefa republike – Ramzana Kadirova, koji je odlučio da će se ovo vjenčanje dogoditi.

I dok društvene mreže bruje o vjenčanju, mogle su se čuti optužbe da je Nazhud prijetio odmazdom siromašnom selu svoje tad još buduće mlade, ako neko pokuša spriječiti ili zabraniti njihovo vjenčanje. Jedna od Louisinih prijateljica napisala je:

Louisa Golabijeva1

“On je oženjen i ima djecu. Ona je mlađa od njegove djece. Žene u Čečenije su nemoćne, niko im ne pomaže. Kheda (nadimak Lousie) mu je rekla da ima dečka, no to je zanemareno. Rekli su da je njen dečko gadno pretučen.”

Ruski blogeri su reagirali bijesno tvrdeći da je pukovnik natjerao mladu djevojku u svoj krevet. Lokalna aktivistica, Keda Saratova, našla se s njim nekoliko dana prije vjenčanja, te je izjavila da on uopće nije pričao o ljubavi, jer je u Čečeniji normalno to i ne spominjati.

Da je mlada Čečenka pokušala pobjeći sa svojim mladićem, to im ne bi dopustili ni njen budući muž ni bilo koji drugi Kadirov pomoćnik.

“U Čečniji ne postoje zakoni kad je riječ o Kadirovim prijateljima”, izjavio je Sergej Babinets, član organizacije koja se bavi odbranom ljudskih prava u Čečeniji.

Kad su Putina upitali o tome kako to da Kadirovi ljudi pale nekretnine i izbacuju ljude iz Čečenije, on je izjavio da u Rusiji svi trebaju živjeti po zakonima. Ali izgleda da je Čečenija mali svemir usred Rusije koji ‘igra po svojim pravilima’, te u kojem se ne poštuju Putinovi zakoni.

Prošli mjesec je Kadirov ruskoj policiji jasno dao do znanja da nisu dobrodošli na njegovom teritoriju, te je svojim ljudima rekao da ako im iko priđe bez njihovog znanja – mogu ga upucati. Ono što je čudno jest činjenica da Putin kao da mu dopušta njegovo bezakonje.

Louisa Golabijeva2

Upravo zbog toga nije nimalo čudno ni što je 17-godišnja Lousia bez prigovora stupila u brak i zauzela drugo žensko mjesto u narednikovoj kući.

Inače, iako je 22 posto Rusa podržalo poligamne porodice, većina žena, pogotovo starijih od 35, bila je protiv ideje da muškarac ima više od jedne žene. U Čečeniji su pak stvari drugačije, jer su mnoge generacije odrastale tako pa im taj običaj nije toliko neuobičajen i stran.

U Rusiji niko nije ustao protiv ovog vjenčanja. Štoviše, Pavel Astakov, Putinov pravobranitelj za dječja prava podržao je brakove između starijih muškaraca i mladih žena. Izjavio je da se kod Čečena seksualna zrelost događa u mlađoj dobi i dodao:

“Nemojmo biti licemjeri. Postoje mjesta gdje su žene ‘ocvale’ s 27 godina, i, prema našim standardima, izgledaju kao da imaju 50. A i ruski ustav zabranjuje miješanje u privatni život svojih građana”.

Čečenke nisu reagirale na Astakove riječi i nije bilo nikakve reakcije, jer u atmosferi straha, piše Daily Beast, niko se ne usudi protestirati.

https://www.youtube.com/watch?v=HLLtCj4DNFk