Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grci i bugari

Totalni kolaps na granicama EU, vraćaju i građane BiH

gp bugarska grcka (1)

Prema informacijama pojedinih grčkih medija kolone su dugačke i čitavih 15 kilometara

Državljani Srbije ne mogu da putuju u Grčku, niti preko Bugarske i bugarsko-grčkog graničnog prelaza Kulata-Promahonas, potvrdili su iz grčke granične policije na prijelazu Promahonas.

Ovu odluku na sopstvenoj koži osjetilo je nekoliko stotina srbijanskih građana i turista iz Bosne i Hercegovine, koji su se danas uputili u Grčku preko Bugarske, piše beogradski Blic.

“Bugari vraćaju građane Srbije i BiH”, tvrde turisti koji se nalaze na graničnom prijelazu Kulata – Promahonas.

Jedan od njih je i Igor Milanović iz Beograda, koji je preko Facebooka uputio javni apel Ministarstvu za pomoć, imajući u vidu da su prošli veliki put i potrošili mnogo novca, a trenutno se nalaze zaglavljeni na granici Bugarska-Grčka bez izgleda da će nastaviti svoje putovanje.

Nakon vjesti da Grci ne dozvoljavaju ulazak, iz Srbije su tražili pojašnjenje. Odgovor je stigao iz Nacionalne turističke organizacije Grčke iz koje se može zaključiti da je građanima iz zemalja koje nisu članice EU bolje da se strpe do 1. jula.

“Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, također, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula”, glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

Službenici su granicu otvorili gotovo sat vremena ranije zbog putnika koji su čekali, a redovi su usporili nakon podneva, saopćile su vlasti. Zdravstveni službenici provodili su testove na jednu od 15 osoba na koronavirus, javio je AP.

Prema informacijama pojedinih grčkih medija kolone su dugačke i čitavih 15 kilometara.

Границите отворени, и настъплението започна! ????? Снимката е от преди 10мин. на Маказа!

Finally good NEWS ????
Borders…

Objavljuje Oceanic Diving Center, Nikiti-HalkidikiPonedjeljak, 15. lipnja 2020.

Grčka granica sa Sjevernom Makedonijom i dalje je zatvorena za turiste i otvorena je samo onima za putovanja koja se smatraju esencijalnim, a bugarski prijelaz je jedina pogodna alternativa turistima s Balkana da uđu u Grčku.

Dva glavna aerodroma u zemlji – jedan u Atini i jedan u sjevernom gradu Solunu – također su ponovo otvoreni za turiste u ponedjeljak, dok će međunarodni letovi do regionalnih aerodroma početi ponovo 1. jula.

Podsjetimo, Grci su najavili da će granice otvoriti danas u 23 sata. Mada je bilo nezvaničnih informacija da će to učiniti već u 12 sati, zbog čega je veliki broj turista brže-bolje pohrlio ka granicama ove članice EU.

“Vratili su nas sa Euzonija. Rekli su da je zatvoreno, ali i da bi stvari mogle da se promjene do sutra. Ni grčki graničari nemaju pouzdane informacije”, prenose srbijanski mediji izjave turista koji su danas krenuli put Grčke.