Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izvještaj o radu MUP-a KS

U vrijeme korone u Kantonu Sarajevu napisano oko 3.500 kazni od 500 KM

maska_kazna_policija

Je li pošteno da građani plate te kazne, ako su ih neki javno kršili bez ikakvih posljedica? Evo nekoliko primjera…

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo jednoglasno je prihvatila Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova KS koji se odnosi na protekla tri mjeseca.

Jednoglasan je stav da je policija veoma uspješno odradila posao u vrijeme brojnih restrikcija zbog pandemije koronavirusa. U ocjeni su složni i iz Nezavisnog odbora, što je prvi put u posljednjih nekoliko godina da MUP KS dobije iste ocjene od Komisije i Nezavisnog odbora, te komesara i ministra.

– Policija je bila na nivou složenog zadatka koji je bio pred njima, pohvaljeni su i od Komisije i od Nezavisnog odbora – rekao je Zvonko Marić, predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS.

Opće stanje sigurnosti je poboljšano, a evidentno je drastično povećanje izrečenih kazni, dok je smanjen broj saobraćajnih nesreća.

Iz oblasti remećenja javnog reda i mira zabilježeno je 620 posto više djela u odnosu na raniji period, dok je stopa kriminaliteta smanjena za 27 posto. Saobraćajnih nesreća je manje za 36 posto, a i dalje dominiraju imovinski delikti, odnosni krađe i pljačke, navedeno je u izvještaju.

Pripadnici MUP-a KS su izdali prekršajne naloge za 3.500 građana. Uglavnom se radi o novčanim kaznama od po 500 KM, zbog nepoštivanja izrečenih mjera u vrijeme korona krize.

Nije poznato je li kažnjen neko od političara, direktora u javnim preduzećima i javnih dužnosnika koji su se u vrijeme korone i pozivanja građana da poštuju mjere, pred kamerama kršili mjere koje su važile za obične građane. Je li pošteno da građani plate te kazne, ako su ih neki javno kršili bez ikakvih posljedica? Evo nekoliko primjera…

Dok je Krizni štab prijetio građanima kaznama, federalni premijer Novalić šetkao se bez maske, kao i njegov pratilac (FOTO klix.ba)

Nepoštivanje mjera distance i nošenja maske tokom poziranja na Sarajevskom aerodormu bila je česta pojava. Direktoru jednog od sektora na Aerodromu i predsjedniku NSBiH Elvedinu Begiću očito je bilo bitno da ga se prepozna na slici.