Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Totalni preokret, Tsipras pristao na uslove Evropljana

alexis-tsipras-greece-2

Grčki premijer Alexis Tsipras spreman je da usvoji prijedloge međunarodnih kreditora iznijete proteklog vikenda, što je potvrdio u pismu čiji je sadržaj objavio “Financial Times”.

Tsipras je naveo da će Atina prihvatiti sve prijedloge za reformu sistema PDV-a, ali je zahtjevao poseban popust za teritoriju ostrva. On također traži da pomjeranje granice za odlazak u penziju počne da se primjenjuje tek od oktobra 2022., a ne odmah, kako to zahtjevaju kreditori.

[pull_quote_right]Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je jutros da “trenutno nema osnove za ozbiljne pregovore sa Grčkom”[/pull_quote_right]

Tsiprs traži da pomjeranje granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se primjenjuje tek od oktobra 2022., a ne odmah, kako to zahtjevaju kreditori.

Dokument na dvije strane, poslat Evropskoj komisiji, MMF-u i Evropskoj centralnoj banci, mogao bi da posluži kao osnova za dobijanje novog paketa pomoći u narednom periodu.

Ministri finansija eurozone razmotriće Tsiprasov novi prijedlog u telefonskoj konferenciji u 17:30 sati po srednjeevropskom vremenu. Izvor iz eurozone je otkrio da su ministri nazvali pojedine odredbe prijedloga “teško prihvatljivim” za pojedine članice monetarne unije.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble izjavio je jutros da “trenutno nema osnove za ozbiljne pregovore sa Grčkom” i da ta zemlja “mora da razjasni šta hoće”.

“Nema svrhe da pregovaramo prije referenduma. Mi se držimo pravila, a da su Grci radili isto, sada ne bi bili u tako očajnoj situaciji. Žao mi je grčkog naroda”, rekao je Schauble.