Novi pokušaj prodaje slovenskog Adria Airwaysa

adria airways

Slovenija je u srijedu objavila novi poziv potencijalnim investitorima da iskažu interes u postupku prodaje nacionalnog avio prijevoznika Adria Airways.

Prodaje se ukupno 91,58 posto dionica kompanije, od čega je 69,87 posto u neposrednom vlasništvu države, a ostalo njenih fondova.

U pozivu da se prijave i pošalju svoje ponude koji je u ime Slovenskog državnog holdinga (SDH) u listu “Finance” objavila konsultantska kompanija KPMG, navodi se da se radi o dobroj prilici za investitore da kupe kompaniju koja ima globalni domet i prepoznatljiv brend, aviokompaniju koja je lani na 30 redovnih linija u Evropi i čarterskim prijevozima imala 1,1 milion putnika, s jakom tržišnom pozicijom u jugoistočnoj i srednjoj Evropi.

Kompanije koja zadnjih godina posluje s teškoćama, među ostalim i zbog zaduženosti prema bankama, lani je imala 900.000 eura dobiti.

Na listu državnih kompanija koje treba prodati stavljena je 2013. godine, ali su pokušaji da nađe strateškog kupca završili neuspješno.

Za prethodni pokušaj prodaje međunarodnim tenderom u avgustu 2012. godine, kada se prodavalo 74,87 posto dionica Adrije Airways, nije bilo očekivanog zanimanja, pa je postupak bio prekinut.