Vučiću uručena korigovana britanska rezolucija s elementima ruske

vucic beograd

Srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću uručena je danas nova, izmijenjena varijanta britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su unijeti elementi ruske rezolucije, potvrđeno je Tanjugu iz najmanje dva izvora.

Prema tim izvorima, Vučić je novi tekst britanske rezolucije dobio po dolasku u Budimpeštu, gdje danas s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom predsjedava zajedničkoj sjednici dvije vlade.

U prvoj varijanti britanskom rezolucijom osuđen je zločin počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je označen kao genocid.

Ruskom rezolucijom osuđuju se “najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovijesti”.

U novom tekstu, kako beogradski mediji saznaju, ublažen je dio na koji je premijer Vučić imao primjedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine.

U novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi sudionici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne smije da se negira.

Beogradski mediji tvrde da Vučić razmišlja da 7. jula prisustvuje sjednici Vijeća sigurnosti UN, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.