Hrvatska

Tragedija na rođendanu, dječak se utopio u bazenu. Izrečena je presuda, svi će u zatvor

utapanje bazen
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Iustracija

Sud ih je proglasio odgovornima za tešku tragediju tokom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare sedam godina

Donesene su nepravosnažne presude za utapanje dječaka (7) na bazenima u Koprivnici u aprilu 2018. godine.

Naime, navedeno dijete se utopilo na proslavi dječjeg rođendana. Tadašnja voditeljka bazena, dvije studentice koje su radile kao animatorke na rođendanu te službeni spasilac na bazenima osuđeni su za teško kazneno djelo protiv opšte sigurnosti.

Sud ih je proglasio odgovornima za tešku tragediju tokom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare sedam godina.

Suđenje je prebačeno u Varaždin i proglašeno tajnim pa je službene informacije o detaljima presude nemoguće dobiti, piše portal “Danica” i neslužbeno saznaje kako je četvero optuženih osuđeno na bezuslovne zatvorske kazne u trajanu od jedne do dvije godine.

Kompanija Komunalac kažnjena je novčanom kaznom u iznosu više stotina hiljada kuna. Naime, porodica tragično stradalog dječaka se već ranije nagodila s Komunalcem te dobila odštetu, navodno oko milion kuna.

Bivša voditeljka bazena u istrazi se branila kako je riječ o “očigledno nenamjernim propustima animatorki i spasioca s čime ona nema apsolutno nikakve veze”.

Studentice su navele kako su one bile angažovane kao animatorke na rođendanu i nisu bile zaposlene na bazenima te ne mogu biti ni odgovorne za opštu sigurnost kupača. Osim toga nisu bile ni obučene za sprovođenje zaštitnih mjera.

Tvrde i da nisu “provjerile plivačke sposobnosti djece jer da iz izjave ispitanih svjedoka (roditelja djece) proizlazi da su ih animatorke pitale da li djeca znaju plivati i da su sva djeca uglas vikala da znaju”.