Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukidanje marži

Sistemske, a ne flaster mjere: Pojedini trgovački lanci u 2022. ostvarili profit i do 60 odsto

market kupovina potrosacka korpa
Foto: Screenshot/YouTube

Analiza profesora finansija Sanela Halilbegovića pokazuje alarmantnu činjenicu da su u prošloj godini pojedini trgovački lanci ostavarili profit i do 60 odsto

Entitetska ministarstva trgovine pripremaju spiskove namirnica u marketima bez marže kako bi pomogli građanima. Ekonomisti ocjenjuju da su to flaster mjere i da vlasti na nivou BiH treba da smanje PDV na esencijalne proizvode i ukinu akcize na gorivo, prenosi BHRT.

Za sada je na spisku Ministarstva trgovine i turizma 31 namirnica na koju su vlasnici u 26 trgovačkih lanaca u Republici Srpskoj pristali da marža bude nula. Spisak nijekonačan i do kraja iduće sedmice bi trebalo da dođedo smanjenja cijena usaglašenih proizvoda u marketima.

„Krenuli smo u društveno odgovornu kampanju još u julu. Ovo je nastavak kampanje gdje se, pored tržnih centara, odriču dijela marže i proizvođači“, kaže Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Federalno ministarstvo trgovine predložiće Vladi Federacije na usvajanje prošireni spisak na kojem su brašno, hljeb, mlijeko, so, ulje, šećer, makaroni, riža, jogurt, margarin, jaja, piletina, juneća rebra, deterdžent sa veš i suđe.

„Obuhvat proizvoda u novoj odluci imaće više proizvoda i biće ih 15, prošireno. Nije ih više 9, već za 6 više. Postoji interes trgovaca da dobrovoljno snizi marže za još 34 proizvoda“, rekla je Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine Federacije BiH.

Analiza profesora finansija Sanela Halilbegovića pokazuje alarmantnu činjenicu da su u prošloj godini pojedini trgovački lanci ostvarili profit i do 60 odsto. Inflatorne udare, ocjenjuju analitičari, ne trpe samo siromašni slojevi, već i srednja klasa građana zbog čega vlasti u BiH treba da donesu sistemske mjere, a ne ove flaster mjere.

„Kako je moguće, ako se slijede propisi oko marži, kako su mogući toliki profiti, dok u isto vrijeme imamo situaciju da narod skuckava novac da kupi osnovne potrepštine”, kaže profesor Sanel Hahlilbegović.

„Pokušaj da se trošak smanjenja cijena prenese na nekog drugog, a ne na Vladu. Znamo da je prošlogodišnja inicijativa za smanjenje PDV-a na životne namirnice i privremeno smanjenje akciza propala“, rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republička uprava za inspekcijske poslove RS je za osam mjeseci ove godine u 23 marketa utvrdila nepravilnosti u obračunavanju marži i kaznila ih sa ukupno 345.000 maraka. Federalna uprava za inspekcijske poslove je u 141 prodajnom mjestu utvrdila kršenja marži i izrekla kazni u iznosu od 156.500 maraka. Ekonomisti kažu da se vlasnicima trgovačkih lanaca isplati da plate kaznu zbog prekoračenja marži, jer ostvaruju enormne profite.