Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tramp traži zabranu ulazaka muslimanima u SAD

donald-trump

Donald Tramp, republikanski pretendent za kandidata na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, ponovo je svojom izjavom izazvao transfer neprijatnosti među pristojnim ljudima. Ovoga puta javno se založio da se muslimanima zabrani ulaz u SAD. Oštre kritike stigle su kako iz Bijele kuće, tako i iz Republikanske partije.

Tramp se založio za “totalno i kompletno” zatvaranje koje bi, prema njegovim riječima, trebalo da bude na snazi sve dok američke vlasti “dokuče” muslimanske stavove prema Sjedinjenim Državama. Taj stav republikanski pretendent za predsjedničku trku ponovio je na mitingu u Južnoj Karolini.

Ubrzo je uslijedila i reakcija iz Bijele kuće, ali i republikanaca.

Komentar gospodina Trampa u suprotnosti je sa američkim vrijednostima i našim nacionalnim bezbjednosnim interesima, saopšteno je iz Bijele kuće.

“To je potpuno u suprotnosti sa našim vrijednostima. Imamo zakon koji garantuje poštovanje slobode vjeroispovesti”, kazao je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rouds, dodajući da ekstremisti Islamske države pokušavaju da prikažu da su SAD u ratu sa islamom.

Drugi republikanski kandidat, senator Lindsi Grejam, pozvao je sve kandidate da osude Trampovu izjavu.

Republikanac Džeb Buš, koji se takođe bori za mjesto predsjedničkog kandidata, rekao je u Njujorku da je Tramp “poremećen”.

Ova izjava Donalda Trampa, biznismena i čovjeka inače poznatog po gafovima, stiže nedugo nakon terorističkog napada koji je u Kaliforniji izveo jedan muslimanski bračni par, usmrtivši tom prilikom 14 ljudi. To je najsmrtonosniji napad u SAD nakon 11. septembra.

Podsjetimo, predsjednik Barak Obama je u nedjelju održao obraćanje iz Ovalne sobe, u kojem je upozorio da SAD ne smiju podleći podjelama.

Na pitanje novinara da li misli da zatvori granice i za američke muslimane koji trenutno žive u inostranstvu, Trampov portparol je odgovorio: “Gospodin Tram kaže – za sve.”

Tramp prije zvuči kao vođa rulje koja se sprema na linč nego na nacionalnog lidera, smatra direktor Savjeta američko-islamskih odnosa Nihad Avad.

U svojoj analizi, BBC piše da je Tramp još jednom tokom ove kampanje povukao Republikansku stranku u antiimigrantsku, nativističku desnicu.

Nedugo nakon Trampove izjave, njegov republikanski rival Ben Karson predložio je da se svi posjetioci Sjedinjenih Država “registruju i prate” tokom boravka.

“Ne želimo da budemo selektivni ni prema jednoj religiji”, pojasnio je njegov portparol.

Tramp se ranije tokom kampanje “proslavio” izjavama da Meksiko Sjedinjenim Državama šalje “silovatelje i kriminalce”, a imao je i predlog da neke džamije u SAD treba zatvoriti i nadzirati muslimane. Uprkos tome, uspio je da učvrsti svoj status kao stranački favorit za kandidata predsjedničke trke 2016, piše BBC.