Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trebali su poslušati “Pukovnika”: Objavljeni transkrpiti razgovora Gaddafija i Blaira

blair-gaddafi-pa

Odbor za vanjsku politiku u britanskom parlamentu javno je objavio transkripte dva telefonska razgovora između nekadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Muammara Gaddafija, bivšeg libijskog vođe. Iz telefonskih razgovora je vidljivo kako Blair nagovara Gaddafija da se sam povuče s mjesta predsjednika.

“Ako imaš gdje otići i sakriti se, idi, jer ovo se neće mirno završiti”, rekao mu je Blair, koji je bio svojevrsni izaslanik Amerike, Rusije, Evropske unije i UN-a, kao pregovarač za Bliski istok.

Transkripti iz februara 2011. godine samo su dio priče u kojoj je zapadni svijet pokušao uticati na ishod građanskog rata u Libiji i spriječiti da sukobi ne eskaliraju do potpuno nekontrolisane situacije, a jedan od načina na koji se to htjelo postići je da se nagovori Gaddafija da mirno napusti svoju zemlju.

U razgovoru Gaddafi upozorava Blaira da je Libiju napala Al Qaeda.

“Džihadisti žele kontrolirati cijeli Mediteran i napast će Evropu”, proročanske su riječi Gaddafija iz 2011. godine.

Blair potom pokušava nagovoriti Gaddafija da prestane napadati one koji su se pobunili protiv njega, a onda u drugom razgovoru mu savjetuje da potraži spas izvan Libije.

Tokom ta dva telefonska razgovora, koja su trajala gotovo sat vremena, Gaddafi zvuči vrlo nepovjerljivo prema Zapadu, te pita Blaira podržava li Al Qaedu i optužuje ga da želi opet kolonizirati Libiju. Blair s njim razgovora vrlo oprezno i na kraju razgovora ga moli da ostanu u kontaktu.

Gaddafi ga nije poslušao i umjesto da pobjegne na vrijeme odlučio je ostati na vlasti. U oktobru 2011. godine ubijen je nakon što su ga pobunjenici pronašli dok se skrivao.

Međutim, njegova smrt nije dovela do nikakve stabilnosti – Libija je danas podijeljena između dvije protivničke vlade, a Islamska država zauzela je područja koja su civili napustili zbog ratnih sukoba.

Blairov odnos s Gaddafijem trajao je od 2003. godine kada je Gaddafi pristao platiti odštetu žrtvama terorističkog napada u Lockerbieju, kada je odlučio britanskim vlastima predati dvojicu osumnjičenih za podmetanje bombe na avionu Pan-Ama.

Transkripti su objavljeni kao dio istrage oko umiješanosti Velike Britanije u vojnu intervenciju u Libiji u martu 2011. godine.

Šef odbora za istragu Crispin Blunt naveo je kako transkripti daju vrlo važnu informaciju o tome da je Gaddafi u telefonskom razgovoru upozorio Blaira na islamske ekstremiste.

“Odbor će među ostalim istražiti je li Gaddafijevo upozorenje o militantnim esktremističkim skupinama ignorisano samo zato jer je Gaddafi bio u zabludi oko nekih drugih stvari vezanih za međunarodne odnose. Dosadašnja istraga pokazuje da su zapadne politike bile u daleko manjoj mjeri svjesne rizika zapadne intervencije u Libiji”, rekao je Blunt, piše Time.

Transkripte oba telefonska razgovora možete pročitati ovdje i ovdje.