pandemija

Treći val u punom jeku u Sloveniji, hitno potrebne nove postelje na intenzivnim odjelima

f1c74aec53d786696a34

Bolnice bi do kraja sedmice trebale osigurati još 179 postelja na intenzivnim odjelima, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom posjeta ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) najvećoj bolnici u državi

U Sloveniji u trećem valu epidemije covida-19 brzo raste broj hospitaliziranih s težim tokom bolesti, pa je vlada u utorak bolnicama naložila povećanje kapaciteta na intenzivnim odjelima covid bolnica.

Bolnice bi do kraja sedmice trebale osigurati još 179 postelja na intenzivnim odjelima, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom posjeta ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) najvećoj bolnici u državi, prenosi Hina.

U UKC-u je trenutno na covid odjelima trenutno 145 pacijenata, od čega 43 na intenzivnoj terapiji, a svi trebaju podršku respiratora, u kritičnoj su fazi i životno ugroženi. Muškaraca je dva puta više nego žena, 28 posto covid bolesnika je mlađih od 60 godina, a na intenzivnoj njezi skoro trećina, neke su od informacija koje je ministar dobio prilikom posjeta UKC-u.

Prema riječima infektologinje s UKC-a Tatjane Lejko Zupanc, u trećem su valu epidemije češće nego u drugom valu hospitalizirani mlađi pacijenti, stari oko 60 godina, što je za 10 godina manje od prosjeka u drugom valu. Najstariji pacijent trenutno ima 96 godina, a najmlađi 31 godinu, dodala je.

Smatra se da je promjena dobne strukture pacijenata dijelom uzrokovana time što je dobar dio starijih populacijskih grupa već cijepljen, a kao mogućnost navodi se brža i intenzivnija zaraza novim sojevima koji su infektivniji, a sada dominiraju među virusima prisutnima u Sloveniji.

Vlada je objavila da su u Sloveniji u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđene 273 nove zaraze koronavirusom, uz sedam smrtnih slučajeva kod covid pacijenata, te da je broj hospitalizacija i dalje u porastu. U bolnicama je 573 oboljelih, od toga 132 težih pacijenata na intenzivnim odjelima.

S otklanjanjem uskih grla na intenzivnim odjelima i otvaranjem 179 intenzivnih postelja slovenski zdravstveni sistem u sadašnjoj bi se situaciji našao “na sigurnoj strani” epidemije, ali je veći problem od samih postelja osiguranje potrebnog kadra jer intenzivni odjeli na primjer zahtijevaju tri puta više sestara nego “obični” covid odjeli, upozorili su ministra na UKC-u.

Poklukar je kazao da za sada u Sloveniji nema problema s opremom i sredstvima za skrb o covid pacijentima, no da bi treći val epidemije, ako se ovako nastavi, mogao usporiti rad na ostalim zdravstvenim i medicinskim programima u bolnicama širom države.