Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trenutak zbog kojeg je američki student osuđen na 15 godina robije u Sjevernoj Koreji

263683

Objavljena je snimka sigurnosne kamere koja pokazuje trenutak kada je američki student u Sjevernoj Koreji počinio “Najveću grešku svoga života”, tako što je ukrao plakat s imenom Kim Jong-ila s hotelskog zida, piše Daily Mail.

Otto Warmbier (21), osuđen je u srijedu na 15 godina teškog rada u zatvoreničkom logoru zbog subverzivne djelatnosti nakon što je ukrao poster, a rekao je da su to od njega tražili članovi njegove crkvene grupe.

U četvrtak je sjevernokorejska državna novinska agencija objavila djelomično cenzuriranu snimku za koju tvrdi da pokazuje warmbierovu krađu plakata.

Warmbier je osuđen zbog pokušaja krađe plakata na kojem je bilo ime bivšeg šefa države, Kim Jong-ila. Na plakatu je pisalo “Naoružajmo se čvrsto Kim-jong-ilovim patriotizmom!”

Fraza ‘Kim Jong-ilov patriotizam’ koristi se za slavljenje pokojnog vođe nakon njegove smrti. Njegov je nasljednik Kim Jong-un opisao slogan kao ‘kristalizaciju socijalističkog patriotizma’.

Slike i bilo kakva navođenja sjevernokorejskih vođa, koji se u toj državi tretiraju gotovo poput bogova, smatraju se nepovredivim i praktički svetim. Sjevernokoreanci moraju imati i pažljivo čuvati portrete bivših vođa Kim Jong-ila i njegovog oca, Kim Il-sunga. Za tiskanje njihovih imena koristi se posebni veliki, podebljani tip slova.

Snimka nadzorne kamere navodno pokazuje Warmbiera u zabranjenom dijelu njegovog hotela u Pjongjangu, gdje on prilazi zidu i skida plakat.

Warmbier je otputovao u komunističku državu sa turističkom agencijom koja obećaje putovanja na ‘odredišta za koja bi vaša majka željela da im se ne približavate’, a ostao je u Yanggakdo International hotelu. Amerikanac je bio na kraju petodnevnog grupnog puta kada je zaustavljen na aerodromu i odveden, tvrdi turoperator koji je organizirao putovanje.

U prošlomjesečnoj izjavi, Warmbier je priznao “teške zločine” protiv države. Ušao je u dio hotela namjenjen isključivo zaposlenima u ranim satima 1. januara i skinuo plakat, pokazuje snimka kamere, kao i iskaz svjedoka, sjevernokorejskog turističkog vodiča koji je identificirao Warmbiera na snimci.

“Kada sam otišao s posla, sve je bilo u redu”, izjavio je drugi svjedok, hotelski zaposlenik. “Ali kada sam se vratio, pomislio sam kako je neko namjerno skinuo slogan, pa sam mobilizirao osiguranje kako bi spriječio da se ošteti i prijavio sve vlastima.”

Sudu su prikazani i pronađeni otisci prstiju koji se slaži s warmbierovim.

Dok su ga izvodili iz suda u lisicama, Warmbier se okrenuo prema švedskom ambasadoru prisutnom na suđenju, Torkelu Stiernlöfu, i zatražio od njega da “nastavi raditi” na njegovom slučaju. Sjedinjene Države nemaju diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom i u konzularnim ju stvarima predstavlja švedska ambasada.

Sjeverna Koreja ima dugu istoriju zatvaranja stranaca te je u prošlosti koristila uhapšene Amerikance kako bi iznudila posjete visokih američkih dužnosnika u zamjenu za njihovu slobodu.

Bijela Kuća je osudila presudu kao “nezasluženo oštru”, i zahtijevala “trenutno oslobađanje” Warmbiera na temelju humanitarnih razloga. Ali oslobađanje nije pretjerano vjerovatno jer je američki predsjednik Obama upravo potpisao još teže sankcije Sjevernoj Koreji zbog nuklearnih testiranja.

Prošloga je mjeseca Sjeverna Koreja paradirala Warmbiera pred medijima u Pjongjangu, gdje se on u suzama ispričao zbog pokušaja krađe političkog plakata. Izjavio je kako je želio plakat za članicu crkve, koja je majka njegovog prijatelja. Dodao je kako mu je ponuđen automobil vrijedan 10.000 dolara.

Rekao je kako je plakat trebao biti obješen kao trofej. Dodao je kako su mu obećali kako će, u slučaju da on bude uhvaćen, njegova majka dobiti 200.000 dolara pomoći u obliku donacija. Warmbier je rekao kako se radi o Metodističkoj crkvi Ujedinjenog prijateljstva, koja se nalazi u njegovom gradu Wyomingu, u Ohiu.

Amerikanac je izjavio kako je prihvatio novčanu ponudu jer mu porodica pati od “jako teških finansijskih problema”.

Turistička putovanja iz Sjedinjenih Država u Sjevernu Koreju nisu nezakonita, a praktički se svi Amerikanci koji otputuju vrate bez incidenta. Unatoč tome, State Department redovno upozorava protiv takvih putovanja. Posjetitelji, posebno Amerikanci, koji prekrše neko od ponekad nejasnih pravila riskiraju pritvor, hapšenje i mogući zatvor.