Vatikan

Tri pripadnika Švicarske garde podnijela ostavke zbog zahtjeva za vakcinacijom

vatikan_bazilika_Sv_Peter-free-photos (1)

Četvorica gardista testirani su pozitivno na COVID-19 u oktobru prošle godine

Trojica pripadnika vatikanske Švicarske garde, elitne jedinice u živopisnim uniformama koja štiti Papu, odlučili su da radije podnesu ostavke nego da budu vakcinisani protiv COVID-19, javile su švicarske novine Tribune de Geneva.

– Nakon provedbe novih mjera Svete stolice u borbi protiv COVID-19, trojica švicarskih gardista podnijeli su ostavke “na dobrovoljnoj osnovi”, saopćio je portparol garde, prenose novine. Trojica ostalih, do sada nevakcinisani, odlučili su da privremeno budu imunizirani dok ne budu u potpunosti vakcinisani, navodi portparol.

Zdravstveni cerifikat koji pokazuje dokaz o imunizaciji od COVID-19 traži se za ulazak u Vatikan od 1. oktobra.

Takozvana zelena propusnica – prvobitno stvorena da olakša putovanje među državama članicama EU – pokazuje da je pojedinac koji je posjeduje vakcinisan, negativno testiran ili se nedavno oporavio od koronavirusa.

Ipak, od švicarskih gardista, koji skupa s vatikanskom žandarmerijom svakodnevno stražare na lokaciji u blizini Papinog boravišta, zahtijeva se dokaz o potpunoj vakcinaciji.

Skoro svi gardisti su samci koji žive u kasarni u blizini vatikanskih kapija. Zapovjednici i oženjeni gardisti žive u odvojenim stanovima. Svi članovi garde su švicarski građani.

Četvorica gardista testirani su pozitivno na COVID-19 u oktobru prošle godine, prenosi AP.