Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestok sukob

Trideset ubijenih u sukobima u pojasu Gaze i Izraelu

gaza
Foto: Screenshot/Twitter

Izrael i militanti iz Gaze izmijenili su žestoku vatru u četvrtak, treći dan eskalacije nasilja u kojima je ubijeno 29 ljudi u palestinskoj enklavi i jedna u Izraelu.

U zračnim napadima izraelske vojske od utorka poginuli su borci, ali i civili, uključujući nekoliko djece, rekli su dužnosnici na obalnom području.

Raketna vatra iz Pojasa Gaze ubila je jednu osobu u izraelskom gradu Rehovotu i ranila najmanje dvije osobe, saopćila je izraelska policija. Tri druge osobe su ranjene u Izraelu, javlja France 24.

Kairo je posredovao u postizanju primirja između Izraela i militantne skupine Islamski džihad, dok je Evropska unija pozvala na trenutni prekid vatre.

– Pozivamo na trenutni sveobuhvatni prekid vatre koji će okončati izraelske vojne operacije u Gazi i trenutno raketiranje Izraela, što je neprihvatljivo – rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u izjavi.

Sjedinjene Države nisu dale jasan poziv na primirje, ali je glasnogovornik State Departmenta Vedant Patel rekao da su događaji “tragični i srceparajući”.

– Washington poziva sve strane “da poduzmu mudre korake kako bi se spriječio gubitak civilnih života i da se poduzmu koraci kako bi se osiguralo smanjenje nasilja – dodao je.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da “prolivanje krvi sada mora prestati”, dok je UN upozorio na “negativan utjecaj na ionako tešku humanitarnu situaciju u Gazi”.

Militanti iz Gaze ispalili su 620 raketa na Izrael od srijede, saopćila je vojska, dodajući da je 179 presreo raketni odbrambeni sistem Iron Dome.