“Dosta smo vas gledali"

Trifunović i Kojo sa protesta “Jedan od pet miliona”: Abdiciraj, Vučiću

20190119_2_34504113_40902164_Web

Glumci su sa sedmog protesta u Beogradu poručili da je jedini zahtev ostavka predsednika Srbije, dok su opoziciji rekli da građani žele vlast koja će biti servis građana

Glumci Branislav Trifunović i Nikola Kojo poručili su večeras sa sedmog protesta “Jedan od pet miliona” u Beogradu da je jedini zahtjev ostavka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a opoziciji su rekli da građani žele vlast koja će biti servis građana, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni su nosili transparente “Jedan jedini zahtjev – Vučić ostavka”, “Probudi se, ustani Srbijo”, “Reci ne čiki sa sendvičima”, “Dosta smo vas gledali!”, “Mi smo uz narod! Ne uz sadašnje i bivše lopove”…

Prije početka protestne šetnje, Trifunović je okupljenima kod platoa Filozofskog fakulteta rekao da građani 30 godina pravdu traže na ulicama i da ovo mora biti posljednji put, “inače ova zemlja neće postojati”.

“Niko od nas nije ovde jer mu je zabavno. Mi smo ovde zbog nas, ne zbog političara, ljevice, desnice zbog nas. Nužno je uspostaviti mehanizme da se ova vlast ne ponovi”, rekao je Trifunović.

On je okupljenima pročitao zahtjeve za opoziciju, među kojima su i da treba da znaju da građani ne biraju vlast nego upravu.

“Hoćemo dogovor, ne da neko ponovo bude vlast, hoćemo plan kako će se napraviti sistem da se ovo zlo nikad ne ponovi, da niko nikad ne dođe u priliku da radi ovo zlo… Hoćemo da nam napišete kako ćemo da vas kontrolišemo i kako ćemo da vas smijenimo”, poručio je Trifunović opoziciji.

On je Vučiću poručio da političko ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića nije incident, a da “mafijašenje i džipovi bez tablica” nisu izbori, ističući da zbog toga građani ni ne pristaju na ono što on naziva izborima.

“Abdiciraj samokrunisani i imat ćeš olakšavajuće okolnosti. Pozovi svoje dvorjane da polože oružje i lažne diplome. Ništa im se neće desiti, osim lustracije”, rekao je glumac Nikola Kojo.

Prema njegovim riječima, krajnji cilj protesta je Vučić, zbog čega građanska neposlušnost mora ići do kraja.

“Aleksandre Vučiću, ovo je kraj”, rekao je Kojo, ocijenivši da je predsjednik Srbije suspendovao pravo i zakone, da hoće da bude institucija, ali da je zaboravio da ga građani plaćaju.

“Ovaj narod ovde i ovaj koji izlazi širom Srbije riješio je da ti kaže da odeš”, rekao je Kojo, na šta su okupljeni uzvratili tako što su uzvikivali “Vučiću, odlazi”.

Oni su potom krenuli u šetnju pored Narodnog pozorišta, Makedonskom, pa potom Svetogorskom ulicom, da bi došli do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gdje su, kako je rekao Trifunović došli na razgovor sa upravom, odnosno sa direktorom RTS Draganom Bujoševićem i urednikom Nenadom Lj. Stefanovićem, ali da oni nisu tu, te da su ih u portirnici uputili ostave zahtjev za razgovor.

“Dragane Bujoševiću, ostavićemo pismo na portirnici”, naveo je Trifunović, koji je potom pročitao pismo 105 profesora i nastavnika Filozofskog fakulteta u Beogradu koji su pružili podršku protestu.

Građani su zviždali ispred RTS-a i upalili baklju, a zatim nastavili šetnju do Predsjedništva Srbije gdje su također uzvikivali “Vučiću, odlazi”, a onda do Terazija, da bi potom završili kod Narodnog pozorišta odakle su pozvali na sljedeći protest u subotu, 26. januara.

Kako se kolona kretala, saobraćaj je bio obustavljan, a bila je dugačka kao i rastojanje od Doma omladine do Takovske, što je oko 900 metara.