Troje umrlih u karavani migranata prema SAD-u

Migranti_Twitter333

Najmanje troje ljudi je umrlo u južnom Meksiku u karavani srednjoameričkih migranata koja se kreće prema Sjedinjenim Državama, izvještava dpa.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (OIM), preko Meksika se prema južnoj granici SAD-a uputilo oko 7.300 ljudi, mahom iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora.

Zbog isrcpljenosti uslijed umora i dehidracije jedan je migrant preminuo na cesti od Tapachule prema Huxtlu, u južnom Meksiku. Tijelo drugog koji je preminuo od respiratornih problema pronađeno je u ponedjeljak, a tog je dana i jedan 25-godišnjak podlegao ozljedama nakon pada s vozila.

Migranti koji su se uputili na 4.000 kilometara dugi put prema SAD-u, krenuli su iz sjevernog Hondurasa 13. oktobra te ilegalno ušli u Meksiko, ne obazirući se na upozorenja meksičkih vlasti da će migrante bez valjanih dokumenata deportirati.

IOM i Visoko povjereništvo za izbjeglice UN-a (UNHCR) mobilizirali su svoje kapacitete kako bi pomogli tim ljudima. Karavana u Meksiku je još uvijek daleko od američke granice, na oko 1.800 kilometara.

U međuvremenu je iz Gvatemale prema Meksiku, s krajnjim ciljem u SAD-u, krenula nova povorka od preko 1.000 ljudi.

Zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Aziz Haq je rekao da je tokom vikenda generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres razgovarao s nekoliko čelnika o stanju srednjoameričkih migranata i naglasio potrebu njihove suradnje s OIM-om i UNHCR-om.

– Tu situaciju treba voditi sukladno međunarodnom pravu i uz puno poštivanje zemalja da kontroliraju svoje granice – dodao je Farhan Aziz Haq i istaknuo da države regije moraju surađivati u rješavanju krize.

Guterres bi trebao doći u Washington na susret s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao da je upozorio vojsku i savezne pogranične vlasti da je migrantska karavana iz Srednje Amerike pitanje od nacionalnog interesa te istaknuo da će SAD početi obustavljati pomoć toj regiji.

– Nažalost, izgleda da meksička policija i vojska nisu mogli zaustaviti karavanu koja ide prema južnoj granici SAD-a – napisao je Trump u tvitu te dodao: “Upozorio sam pograničnu patrolu i vojsku da je to pitanje od nacionalnog interesa”.

– Gvatemala, Honduras i Salvador nisu mogli zaustaviti ljude da ne odu iz njihovih zemalja i da ilegalno dođu u SAD. Sada počinjemo ukidati, ili temeljno smanjivati, veliku stranu pomoć koju im redovno dajemo – napisao je Trump.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da “ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag”, prenosi Al Jazeera.