Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pompeo: Vize nekih saudijskih zvaničnika bit će poništene

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio da će vize nekih saudijskih zvaničnika, povezanih s ubistvom saudijskog novinara Jamala Khashoggija, biti poništene, javlja Anadolu Agency (AA).

Objasnio je novinarima da su pomenuti zvaničnici uposlenici raznih institucija Saudijske Arabije, uključujući kraljevski sud, obavještajne službe, Ministarstvo vanjskih poslova i druga saudijska ministarstva.

Ipak, nije precizirao na koje osobe se odnosi odluka jer su takve informacije o vizama povjerljive.

Istakao je i kako je Turska “veoma kooperativna” u slučaju Khashoggi.

Novinar i kolumnista lista “The Washington Post” Jamal Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu ujutro saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.