Globus

američki predsjednik

Trump: Američke trupe u Afganistanu trebale bi biti kući do Božića

08/10/2020

Trump i drugi dužnosnici rekli su da će se Sjedinjene Države smanjiti broj vojnika na 4.000 do 5.000 u Afganistanu oko novembra

Sve američke trupe u Afganistanu trebale bi biti “kući do Božića”, rekao je predsjednik Donald Trump u srijedu, samo nekoliko sati nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao da će Washington smanjiti svoje snage u Afganistanu na 2.500 do početka sljedeće godine.

Sporazum između Sjedinjenih Država i talibana u februaru predviđa da će strane snage napustiti Afganistan do maja 2021. u zamjenu za protuterorističke garancije talibana, koji su se složili da pregovaraju o trajnom prekidu vatre i formuli podjele moći s afganistanskom vladom.

Trump i drugi dužnosnici rekli su da će se Sjedinjene Države smanjiti broj vojnika na 4.000 do 5.000 u Afganistanu oko novembra.

Osim toga, dužnosnici su rekli da će smanjenje zavisiti o situaciji u Afganistanu.

Na Twitteru je Trump rekao: “Trebali bismo do Božića imati mali preostali broj naših HRABRIH muškaraca i žena koji će služiti u Afganistanu!”

Bilo je nejasno daje li Trump naredbu ili verbalizira dugogodišnju težnju,prenosi AFP.

Trump, koji očekuje reizbor sljedećeg mjeseca, je odmakom od “smiješnih beskrajnih ratova” stvorio kamen temeljac svoje vanjske politike, iako hiljade vojnika ostaje u Iraku, Siriji i Afganistanu.

Nekoliko sati prije Trumpovog tweeta, savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien rekao je da Sjedinjene Države trenutno imaju manje od 5.000 vojnika u Afganistanu i da će se smanjiti na 2.500 do početka sljedeće godine.

“U konačnici će i sami Afganistanci morati postići sporazum, mirovni sporazum. … To će biti spor napredak, bit će težak napredak, ali mislimo da je to neophodan korak – mislimo da se Amerikanci moraju vratiti kući”, rekao je O'Brien.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.