Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednički izbori u sad

Trump bi već danas mogao okončati utrku za republikanskog kandidata

Donald Trump
Foto: Screenshot/YouTube
Donald Trump

Haley je bila guvernerka Južne Karoline šest godina nakon čega se pridružila Trumpovoj administraciji i 2017. postala američka ambasadorica pri UN-u

Republikanski birači u američkoj saveznoj državi Južna Karolina u subotu će između Donalda Trumpa i bivše guvernerke Nikki Haley izabrati svog predsjedničkog kandidata, pri čemu bi uvjerljiva pobjeda favoriziranog bivšeg predsjednika mogla značiti i kraj utrke.

Trump je do sada pobijedio na izborima u Iowi, New Hampshireu i Nevadi, ali Haley tvrdi ostaje u utrci “do zadnjeg glasa” jer je uvjerena da Trump ne može pobijediti demokratskog kandidata, trenutnog predsjednika Joea Bidena, na izborima u novembru.

Potomkinja imigranata iz Indije, Haley je bila guvernerka Južne Karoline šest godina nakon čega se pridružila Trumpovoj administraciji i 2017. postala američka ambasadorica pri UN-u.

Nikki Haley
FOTO: Screenshot
Nikki Haley

U svojoj saveznoj državi nije nepopularna, ali je Trump mnogo popularniji. Većina analitičara vjeruje da će se Haley u slučaju teškog poraza u matičnoj državi ipak oprostiti od kandidature.

Prosjek svih anketa pokazuje da Trumpa podržava 63 posto republikanaca u Južnoj Karolini, dok Haley ima podršku od samo 33 posto.

Ona eventualno može računati na podršku nezavisnih i demokratskih glasača koji mogu učestvovati u republikanskim predizborima ako prethodno nisu učestvovali u demokratskim predizborima.

Na formalnim demokratskim predizborima u Južnoj Karolini 3. februara učestvovalo je samo četiri posto svih registriranih birača u toj saveznoj državi, a pobijedio je Biden.

Verbalni obračuni

Uoči izbora koji bi mogli biti odlučujući, oboje kandidata oštro su se verbalno napadali.

Trump često vrijeđa protivnicu govoreći da ima ptičji mozak, a Haley dovodi u sumnju Trumpove mentalne i fizičke sposobnosti te oštro kritizira njegove izjave o vanjskoj politici, posebice o NATO-u i nedostatak podrške Ukrajini.

Nakon Južne Karoline, sljedeći republikanski i demokratski predizbori održavaju se u utorak u Michiganu, a nakon toga slijedi ‘superutorak’ 5. mart, kad glasa 14 saveznih država.

Konvencija Republikanske stranke za potvrdu predsjedničkog kandidata održat će se od 15. do 18. jula u Milwaukeeju, a Konvencija Demokratske stranke od 19. do 22. avgusta u Chicagu.