Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bijela kuća

Trump dao naznake da bi akreditacije još nekih novinara također mogle biti ukinute

Jim Acosta – Trump

Bijela kuća je u srijedu do daljnjeg ukinula novinarsku akreditaciju Jimu Acosti, izvještaču CNN-a, nakon verbalnog sukoba sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom konferencije za novinare

Nakon što je Bijela kuća u srijedu do daljnjeg ukinula novinarsku akreditaciju Jimu Acosti, izvještaču CNN-a, poslije verbalnog sukoba s predsjednikom Donaldom Trumpom tokom konferencije za novinare, američki lider je dao naznake da bi akreditacije još nekih novinara također mogle biti ukinute, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije posjete Parizu, Trump je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući kazao da odluku da Acosti bude oduzeta akreditacija nije donio on lično.

“Ja nisam donio odluku. Ali, ona se može primijeniti i na druge”, kazao je Trump, napominjući da je Bijela kuća veoma važna institucija.

“Bijela kuća je sveto mjesto, posebno mjesto. Potrebno je iskazati poštovanje prema Bijeloj kući, prema predsjedniku se treba odnositi s poštovanjem”, rekao je Trump.

Istakao je da se Acosta prema glasnogovornici Bijele kuće Sarah Sanders ponio “bez poštovanja”.

Trump je odbio dati bilo kakve informacije o tome na koje bi se novinare, osim Acoste, mogla primijeniti ista odluka.

Komitet za zaštitu novinara u SAD-u u saopćenju je pozvao da Acosti ponovo bude dozvoljen ulazak u Bijelu kuću.

“Novinarima treba biti omogućeno da bez straha obavljaju svoj posao. Acosti moraju biti vraćena prava na novinarsku akreditaciju. Nadamo se da će Trump prestati vrijeđati novinare. Ovaj stav je također ozbiljan problem u pogledu sigurnosti novinara”, navodi se u saopćenju.

Brojne medijske kuće i poznati novinari su također uputili reakcije u vezi s odlukom Bijele kuće u slučaju Acoste, izvještača CNN-a.

CNN je u saopćenju naveo da stoji iza svoga novinara.

Bijela kuća je u srijedu do daljnjeg ukinula novinarsku akreditaciju Jimu Acosti, izvještaču CNN-a, nakon verbalnog sukoba sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom konferencije za novinare.

Trumpov sekretar za odnose s medijima Sarah Huckabee Sanders optužila je Acostu da je stavio ruke na stažistkinju Bijele kuće kada je pokušala da mu uzme mikrofon dok je govorio. Acosta i CNN, pak, tvrde da to nije istina.

Trump i novinar CNN-a ušli su u verbalni sukob, kada je Acosta postavio pitanje vezano za migrantski karavan koji se uputio na južnu granicu Sjedinjenih Američkih Država.