američki predsjednik

Trump: Demokrate pokušavaju da nam ukradu i Senat i Bijelu kuću

trump

Američki predsjednik Trump i dalje tvrdi da je on pobijedio na prošlogodišnjim novembarskim predsjedničkim izborima te je dodao da neće prihvatiti poraz

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ponovo je optužio Demokratsku partiju za prevare tokom prošlogodišnjih novembarskih predsjedničkih izbora u toj zemlji i najavio nastavak pravne borbe za osporavanje izbornih rezultata, javlja Anadolu Agency (AA).

Uoči izbora za Senat u saveznog državi Georgiji, Trump se obratio simpatizerima u Daltonu i poručio da su izbori bili neregularni i da je nemoguće da je izgubio predsjedničke izbore i u toj državi.

“Vjerujem da će republikanci nakon drugog kruga parlamentarnih izbora zadržati većinu u Senatu. Demokrate pokušavaju da nam ukradu i Senat i Bijelu kuću. Nećemo to dozvoliti, borit ćemo se do kraja“, poručio je Trump.

Ističući kako narod treba dići glas protiv prevara na novembarskim predsjedničkim izborima, Trump je kazao da više nikada neće biti moguće u SAD-u imati pravedne izbore ako se ništa ne učini po tom pitanju.

Optužio je Trump demokrate i novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da pokušavaju srušiti državni sistem SAD-a.

“Naša posljednja linija odbrane su stolice u Senatu. Zadržimo ih i zato sutra izađite i glasajte“, kazao je Trump biračina u Georgiji.

Trump i dalje tvrdi da je on pobijedio na novembarskim predsjedničkim izborima te je dodao da neće prihvatiti poraz.

U Georgiji se održavaju izuzetno važni izbori za Senat. Naime, trenutno republikanci imaju 50 senatora, nasuprot 48 demokrata i potrebno im je bar jedno od dva mjesta iz Georgije da bi zadržali većinu u tom gornjem domu Kongresa.

Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu kongresa, mogu preuzeti i glavnu riječ u Senatu ako osvoje oba senatorska mjesta jer bi novoizabrana američka potpredsjednica Kamala Harris preuzela poziciju predsjedateljice tog doma.