Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sumnjive obnove kuća

Zemljotres u Hrvatskoj otkrio veliku aferu, USKOK otvorio istragu

Petrinja: Centar grada nakon razornog potresa
04.01.2021., Petrinja, ciscenje rusevina starog dijela grada nakon katastrofalnog potresa. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Razorni zemljotres koji je pogodio Petrinju i Glinu pokazao je jednu od najvećih afera u Hrvatskoj – sumnjivu državnu obnovu kuća nakon rata

Hrvatski ministar graditeljstva Darko Horvat najavio je istragu o kućama koje su se urušile uslijed razornog potresa na području Petrinje, a obnovljene su nakon rata.

Naime, razorni zemljotres koji je pogodio Petrinju i Glinu pokazao je jednu od najvećih afera u Hrvatskoj – sumnjivu državnu obnovu kuća nakon rata.

Kako javljaju hrvatski mediji, sada je i USKOK zbog toga pokrenuo istragu.

– Bit će istrage o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu, izjavio je ministar Horvat uoči sjednice Vlade.

Nije želio odgovoriti na pitanje koga će se istraživati niti komentirati činjenicu da je sadašnji sisačko-moslavački župan Ivo Žinić bio zadužen za obnovu tog područja od 1995. godine.

– Sjest ćemo s njima za stol… Zazivati bilo čiju odgovornost sada je bespredmetno do trenutka dok ne budemo sigurni što se događalo, kazao je Horvat.

Sada će biti potrebno utvrditi koliko se u izvođenju radova držalo projekata, kao i kako se to nadziralo. Stručnjaci su istaknuli da, prema onome što vide na fotografijama, nije građeno po pravilima struke.

USKOK je pokrenuo istragu o navodima da je bilo pronevjera materijala tokom poslijeratne obnove objekata, odnosno od policije su zatražili hitno provođenje istrage kako bi se utvrdilo da li je bilo nezakonitih radnji iz domena njihovog fokusa.