Trump donio odluku: SAD se povlači iz Pariškog klimatskog sporazuma

trump

Američki predsjednik Donald Trump je danas u obraćanju u Bijeloj kući saopćio da je donio odluku da se SAD povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pariski sporazum je sporazum koji nema veze s borbom protiv klimatskih promjena, nego sa sticanjem ekonomskih prednosti u odnosu na SAD”, rekao je Trump.

Istakao je kako je Pariski klimatski sporazum bio na štetu SAD-a.

“Ovaj sporazum je posljednji primjer kako Washington ulazi u sporazum koji je na štetu SAD-u, a u iznimnu korist drugih zemalja”, kazao je američki lider.

“Borim se svaki dan za stanovnike ove zemlje. Ekonomija SAD-a se vraća veoma ubrzano. Imamo više od milion novih radih mjesta. Ovo je bio vrlo uspješan period. Kako bih ispunio svoje obećanje i zaštitio naše radnike, SAD se povlači iz Pariskog klimatskog sporazuma, ali ćemo nastaviti pregovaranja sa zemljama potpisnicama ovog sporazuma kako bismo vidjeli postoji li neki opravdani način da se vratimo. Duboko brinem za okoliš, ali ne mogu prihvatiti dogovor koji je na štetu SAD-a”, rekao je Trump u Bijeloj kući.

Podsjetimo, Pariski sporazum o klimatskim promjenama prvi je globalni klimatski sporazum koji obavezuje bogate i siromašne zemlje na zaustavljanje rasta emisija stakleničkih plinova koji se smatraju glavnim uzročnikom zagrijavanja Zemlje.

Sporazum je postignut u Parizu 12. decembra 2015. godine, a zemlje potpisnice njime su se obavezale da će globalno zagrijavanje ograničiti na nivou “znatno manjem” od 2 stepena Celzijusa.

Sporazum je do sada potpisalo 195 zemalja, dok ga je ratificiralo njih 147.