Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trump i Obama neplanirano sat i po razgovarali u Bijeloj kući

trump_obama

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump napustio je Bijelu kuću nakon prvog sastanka s odlazećim predsjednikom Barackom Obamom.

Trump je izjavio kako je to prvi put da su se njih dvojica ikada sastali. Raspravljali su o predstojećoj primopredaji vlasti.

Tokom boravka u Washingtonu Trump se također planira sastati s predsjednikom Zastupničkog doma Paulom Ryanom i vođom senatske većine Mitchom McConnellom.

Dok su se Trump i Obama sastali u Ovalnom uredu, prva dama Michelle Obama primila je Trumpovu sprugu Melaniju u rezidenciji u Bijeloj kući.

Trump je izjavio kako se nada da će imati koristi od Obaminih “savjeta” u budućnosti.

Obraćajući se novinarima po okončanju sastanka u Ovalnom uredu, Trump je sugerirao kako bi se mogao obratiti Obami radi savjeta o vladavini.

Trump je izjavio kako se nada da će se sastajati s Obamom “još mnogo, mnogo puta”.

Kazao je da mu je Obama pojasnio “neke od poteškoća”, ali također i “neke od istinski velikih stvari koje su postignute”, prenosi AP.

Dvosatni sastanak

Sastanak novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa s odlazećim predsjednikom Barackom Obamom trajao je oko 90 minuta. Trump je kazao kako je bilo planirano da sastanak traje mnogo kraće.

Novinari koje su okupili savjetnici u Bijeloj kući da prisustvuju kraju sastanka čekali su neposredno ispred Ovalnog ureda duž Vrta ruža.

Poziv britanskoj premijerki

Trump je pozvao britansku premijerku Theresu May na što skoriji sastanak, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Downing Streeta, Trump je pozvao britansku premijerku tokom prvog razgovora koji su obavili od njegovog izbora za prvog čovjeka Bijele kuće.

Tokom telefonskog razgovora naglasili su specijalne odnose između dviju zemalja i dugu prošlost zajedničkih vrijednosti, kao i međusobnu podršku u ključnim trenucima. May je posebno izrazila želju za jačanjem trgovine i investicija nakon što Velika Britanija izađe iz Evropske unije (EU).

Trump, čija je majka Škotlanđanka, naglasio je bliske lične veze s Ujedinjenim Kraljevstvom, kazavši da to ima “veoma, veoma posebno mjesto za mene i za moju zemlju”.